<< R E K L A M A
  ŚRODA, 2010-09-08 :: Maria, Nestor, Radosław
  Jutro CZWARTEK, świętują: Aldona, Piotr, Sergiusz
MAPA >>        SZUKAJ / SEARCH >>
KOMUNIKATY >>       BAZA FIRM >>
<< POZDROWIENIA
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co myślisz o harcerstwie    Odpowiedz do tematu
   Forum Ożarów Mazowiecki Start -> Harcerstwo     
PREZENTACJA NOTATEK:   
Skocz do:  
Autor Wiadomość
ViQ

Temat postu: Co myślisz o harcerstwie    
PostWpisano dnia: Wto, 2005-02-08 17:17
Odpowiedz z cytatem  Zgłoszenie notatki do przeglądu przez administrację serwisu

Wiadomość przeniesiona z działu 'Supermarkety' do nowego działu pn. 'Harcerstwo'. Redakcja Portaliku prosi o kontakt via adres e-mail pytanie@ozarow.maz.pl osoby zainteresowane promocją harcerstwa.

Autor: Promotor ZHP // Data: 2005-02-08 Wto 14:34

Co myślicie o Harcerstwie w naszej gmninie? Czy ono istnieje? Jeżeli tak to w jaki sposób to dostrzegliście? POpoieracie je? Czy nie? Wasze opinie przydadzą nam sie do codziennej pracy z góry Dziękuje!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
boriczka

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2005-02-09 13:53
Odpowiedz z cytatem  Zgłoszenie notatki do przeglądu przez administrację serwisu

No właśnie czy istnieje????
Jeżeli tak to je popieram . Ale niestety nie widzę.. nie słyszęę....
Pojawiają się dwa razy do roku właśnie w supermarketach..
Czy oni tylko wtedy działają ???
I na czym polega ta działalność ?? Bochyba nie na pakowaniu zakupów do torebek???????]
POZDRO Broriczka[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
On
Gość

Temat postu: Harcerstwo    
PostWpisano dnia: Sro, 2005-02-09 15:42

Ja myśle że harcrestwo działa na terenie naszej gminny lecz jest za mało wypromowane.Myśle że portalik mógłby sie przyczynić co do jego promocji bo jest to naprawde bardzo fajna organizacja!!!
Powrót do góry
młody
Gość

Temat postu: działają, działają    
PostWpisano dnia: Czw, 2005-02-10 19:36

Harcerzy u nas widać na szkolnych akademiach i przy zbieraniu pieniędzy w tesko. Nie widziałem żeby jakiś harcerz przeprowadzał staruszkę przez ulicę ale widziałem jak niósł światełko.
Powrót do góry
gość
Gość

Temat postu: harcerstwo    
PostWpisano dnia: Czw, 2005-02-10 22:21

Harcerstwo w naszej gminie działa.Ja jestem druzynową 15 dh.Dziś odbył się kominek z okazji walentynek" Dzień myśli braterskiej"
Powrót do góry
Remigiusz
Gość

Temat postu: Re: harcerstwo    
PostWpisano dnia: Czw, 2005-02-10 22:53

gość napisał:
Dziś odbył się kominek z okazji walentynek

brzmi jak wiersz ale nie wiem o co chodzi a wygląda apetycznie :-)
Powrót do góry
Robson

Temat postu: Harcerstwo    
PostWpisano dnia: Pią, 2005-02-11 16:49

Jestem jednym z członków harcrestwa.Ja rzuciłem ten temacik na forum żeby dowiedzieć si co społeczność myśli na temat naszego gminnego harcerstwa.A co do promocjii ta są już podjęte kroki do współpracy z administratorem portaliku:)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Rafał
Gość

Temat postu: Re: Harcerstwo    
PostWpisano dnia: Pią, 2005-02-11 20:24

Robson napisał:
są już podjęte kroki do współpracy z administratorem portaliku:)

to chyba macie jakieś znajomości bo moich ogłoszeń na wyjazdy nie puszczają
Powrót do góry
Robson

Temat postu: .............................    
PostWpisano dnia: Pią, 2005-02-11 22:20

No to chyba musisz porozmawiać z administratorem.Może twoje propozycje sa zbyt mało ciekawe lub źle przedstawione niewiem Wiem jedno musisz sie dogadać z admin. :)
Powrót do góry
Gość

Temat postu: Nic się nie dzieje    
PostWpisano dnia: Sob, 2005-02-19 1:04

Harcerze chyba zapadli w zimowy sen? :)
Powrót do góry
Moderator
Gość

Temat postu: "ODPOWIEDZ" a "NOWY TEMAT"    
PostWpisano dnia: Sob, 2005-02-19 20:26

Post przeniesiony. Autor niepotrzebnie otworzył nowy wątek błędnie adresując notatkę. Ikona "ODPOWIEDZ" jest związana z wątkiem "Co myślisz o harcerstwie" a ikona "NOWY TEMAT" z tematem ogólnym pn. "Harcerstwo". Proszę też zawsze wpisywać jakiś sensowny temat notatki - inaczej robi nam się mały bałagan, Robsonie.

Robson // Od: 2004-09-25 // Notatki: 6 // Skąd: Ożarów Mazowiecki // Wysłany: Sob, 2005-02-19 14:34 Temat notatki: ...........

Dlaczego zapdali w zimowy sen????Harcerstwo działa także wtedy kiedy są ferie np.Przez 1 tydzień ferii w Płochocinie odbywały sie kursy i szkolenia dla Harcerzy :):):)
Powrót do góry
Zuch
Gość

Temat postu: Jakie to kursy i szkolenia?    
PostWpisano dnia: Pon, 2005-02-21 18:31

Robson napisał:
w Płochocinie odbywały sie kursy i szkolenia dla Harcerzy :):):)

czy ktoś może napisać na czym polegały te kursy i szkolenia dla harcerzy? kto uczył i czego uczył? ile osób skorzystało i czy ktoś się czegoś nauczył?
Powrót do góry
Robson

Temat postu: Pisz do mniena email    
PostWpisano dnia: Pon, 2005-02-21 18:57

Zuchu pisz do mnie na email a ci wszystko powiem robson.144@wp.pl
Powrót do góry
Zuch
Gość

Temat postu: Re: Pisz do mniena email    
PostWpisano dnia: Pon, 2005-02-21 20:42

Robson napisał:
Zuchu pisz do mnie na email a ci wszystko powiem robson.144@wp.pl

ja wolę żeby wszyscy mogli się dowiedzieć ale jak to jakieś tajemnice to dziękuję
Powrót do góry
dh
Gość

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pon, 2005-02-21 22:37

Związek Harcerstwa Polskiego jesty organizacją otwartą, każdy moze przyjść zobaczyć co robimy na zbiórkach harcerskich.
Na czym polega zbiórka, każdy drużynowy robi sobie konspekt, na dowolny temat. Jest część tematyczna i zabawy oraz pląsy.
Zbiórka musi być ułożona logicznie, przemienność musi być zadań dla zastępów. Robercie może opiszesz co ostatnio miałeś na kursie dla drużynowych. Bo jest ożywiona część ludzi która uważa, że może nic nie robimy w naszym harcerstwie.
Powrót do góry
Robson

Temat postu: Kurs dh    
PostWpisano dnia: Sro, 2005-02-23 2:49

Na kursie drużynowych miałem ok 80 godzin nauki !!!!Rozmawialiśmy tam od wszystki od tym jak sie wypelnia fakture po to jak zachowac sie w danej sytuacjii.A teraz 1 kwietnia mamy ogólnopolski rajd Arsenał:)
Powrót do góry
Didżej
Gość

Temat postu: Re: Kurs dh    
PostWpisano dnia: Sro, 2005-02-23 12:23

Robson napisał:
1 kwietnia mamy ogólnopolski rajd Arsenał:)

a przez półtora miesiąca znów nic nie robicie?
Powrót do góry
dh
Gość

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2005-02-23 14:55

Jeżeli masz ochotę to w marcu są zimowe manewry w parku Ołtarzewskim.Serdecznie zapraszam.
Powrót do góry
dh
Gość

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2005-02-23 14:58

Zapraszam na stronkę internetową:
www.muzeum.zhp.org.pl
Trochę można dowiedzieć się o histrorii harcerstwa.
Powrót do góry
Smienka
Gość

Temat postu: Historia??    
PostWpisano dnia: Sro, 2005-02-23 16:37

dh napisał:
dowiedzieć się o histrorii harcerstwa.

kogo interesuje historia ten sobie w internecie znajdzie wszystko bez specjalnej pomocy ale o dniu dzisiejszym harcerzy z gminy ożarów nie ma żadnej informacji w internecie a w gazetkach tylko śladowe. nawet na tym forum niczego konkretnego nikt nie podaje co się dzieje i co się będzie działo.
Powrót do góry
Smienka
Gość

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2005-02-23 16:39

dh napisał:
w marcu są zimowe manewry

czy to informacja z harcerską dikładnością? wporzo będę codziennie po kilka godzin przesiadywała w tym waszym parku i wypatrywała harcerza przez cały marzec :-)
Powrót do góry
BYSTRY
Gość

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2005-02-23 23:13

wypatrywała harcerza przez cały marzec :-)

Po co wypowiadasz się na temat, który Ciebie nie interesuje.
Powrót do góry
Smienka
Gość

Temat postu: zero informacji    
PostWpisano dnia: Pią, 2005-02-25 17:55

BYSTRY napisał:
Po co wypowiadasz się na temat, który Ciebie nie interesuje.

Ten temat bardzo mnie interesuje ale widzę że na każde nie tylko moje zapytanie są tylko ogólne albo wymijające odpowiedzi. A wydawało mi się że harcerze to ludzie, którzy zawsze pamiętają treść swojego przyrzeczenia i przynajmniej pomogą. Czy harcerska uczciwość nie nakazuje wam wprost powiedzieć co gdzie i kiedy ostatnio konkretnego zrobiliście? Mam nadzieję że ten BYSTRY to nie jest harcerz bo w taki ton odpowiedzi nie tylko nie przystoi harcerzowi ale hańbi harcerstwo jako takie. Dziękuję :(
Powrót do góry
rolnik
Gość

Temat postu: Re: Harcerstwo    
PostWpisano dnia: Nie, 2005-02-27 18:35

Robson napisał:
co społeczność myśli na temat naszego gminnego harcerstwa

Widać po wypowiedziach co społeczność myśli i widać po harcerzach jak bardzo starają się popsuć opinię tej organizacji w gminie. Ale mam nadzieję że się mylę.
Powrót do góry
Robson

Temat postu: ????????    
PostWpisano dnia: Pon, 2005-02-28 16:03

Myślisz ,,rolnik" że harcerze chcą mięć złą opinie w gminie???????Ja wam udowodnie w najbliszyb czasie że harcerstwo w naszej gminie a w szczególności mieście działa prężnie!
Powrót do góry
Wu
Gość

Temat postu: Re: ????????    
PostWpisano dnia: Pon, 2005-02-28 17:10

Robson napisał:
... Ja wam udowodnie w najbliszyb czasie ...

A mnie się wydaje, że na dobrą opinię pracuje się w takiej organizacji całymi latami, a nie jedną akcją. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Powrót do góry
Elżbieta
Gość

Temat postu: Harcerstwo na poważnie.    
PostWpisano dnia: Nie, 2005-03-13 16:59

Czy w gminie Ożarów istnieje jakiś poważny ruch harcerski?
Gdzie działa ZHP a gdzie ZHR o ile wogóle tutaj działają?
Ile jest drużyn, ilu czynnych członków w całej gminie?

Pytam bo na tym forum temat jest traktowany trochę infantylnie.
Powrót do góry
Mecenas
Gość

Temat postu: Re: Harcerstwo na poważnie.    
PostWpisano dnia: Wto, 2005-03-15 21:33

Elżbieta napisał:
Pytam bo na tym forum temat jest traktowany trochę infantylnie.

na tym forum wogóle nie ma tematu po tytułem "harcerstwo". to raczej jakaś "zabawa w harcerzyki" co bardzo mnie smuci jako mieszkańca te gminy.
Powrót do góry
Ktoś
Gość

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Wto, 2005-03-15 23:55

Do "dh" - to co piszesz to nieco zbyt mało, aby przedstawić ideę harcerstwa, a już na pewno ZHP. Rozumiem, że może Ci brakuje czasu, ale już lepiej byłoby przekierować zainteresowane osoby na ogólnopolską stronę Związku Harcerstwa Polskiego - http://www.zhp.org.pl

sam antomiast jestem ciekaw bardzo i mam nadzieję, że się dowiem - jak to się stało z prężnie dziłajacego hufca Ożarów Mazowiecki w latach 80/90 nie zostało prawie nic?
Powrót do góry
Promotor
Gość

Temat postu: .....    
PostWpisano dnia: Sro, 2005-03-16 17:00

A więc drogi ktosiu ja wiem doskonale że harcerstwo we wczesniejszych latach działało bardzo dobrze.A stało sie to z prostej przyczyny że już nie jest takie same.Wiekszośc młodzierzy uważa że Harcrestwo to obciach i wolą grać na kompie lub oglądać Tv.ALe też jest drugi problem niema ludzi żeby poprowadzili te Harcrestwo.Ci co byli bardzo dobrymi drużynowymi w tamtych latach tak jak np. Hm.Paczkowska(Morze znasz?)
Odeszli na emeryture.Lub niestety jak np. Pan Kwiek Już nierzyją:(Ale my próbujemy jakoś podnieść to Harcrestwo morze nieudaje to sie nam najlepiej ale sie staramy i mamy nadzięje że będą tego wyniki.:)
Powrót do góry
Gość

Temat postu: Re: .....    
PostWpisano dnia: Pon, 2005-04-04 10:10

Promotor napisał:
my próbujemy jakoś podnieść to Harcrestwo

bardzo dobrze, że próbujecie tylko szkoda, że nikt o tym nie wie oprócz was.
Powrót do góry
Roberto
Gość

Temat postu: Zobaczyć harcerkę    
PostWpisano dnia: Sro, 2005-04-06 23:50

dh napisał:
każdy moze przyjść zobaczyć co robimy na zbiórkach harcerskich

A kiedy są te zbiórki? Jak podacie do publicznej wiadomości to może ktoś się skusi?:
Powrót do góry
Dh.Robert
Gość

Temat postu: Rajd Arsenał    
PostWpisano dnia: Sro, 2005-04-13 0:03

Jush moshecie patrzyć na portaliku w lokalnych informacjach znajduje sie artykuł od 35 rajdzie Arsenał:)
Powrót do góry
Dj Roobson

Temat postu: Niedlugo    
PostWpisano dnia: Czw, 2005-08-04 23:27

Strona Zhp Ozarow Mazowiecki jest jusz w trakcie budowy.Teraz pozostaje tylko czekac:D
Sylwia
Gość

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pią, 2005-10-28 11:42

Napoczątku się przedstawię:) Jestem Sylwia i od 3 lat prowadzę drużynę wielopoziomową w Gliwicach (Śląsk, jakby ktoś nie wiedział:p).
Zauważyłam, ze na tym forum wypowiadają się ludzie, którzy mają żal, pretensje do innych o różne rzeczy- zwłaszcza o nieudzielanie informacji, dlatego też postaram się coś nie coś napisać.

Bardzo trudno jest w rzeczywistości napisać czym zajmuje się nasz Związek, to tak jakby spytać ucznia, co robi w szkole? to odpowie, że się uczy, my (drużynowi) na pytanie "co robimy na zbiórkach?" odpowiadamy- "wychowujemy":) to jest główne zadanie ZHP- wychowywać. Ale w jaki sposób? to już zależy od drużynowego, podam tylko kilka przykładów tego co możemy robić, bo spisać wszsytko to zadanie awykonalne ;) ...

No ale zacznijmu od początku :
1. harcerze są zwykłymi ludźmi, którzy prócz chodzenia do szkoły, na uczelnię, pracy i zajmowania się swoimi sprawami pracują z innymi i na rzecz innych :) dlatego też często nie mają czasu na to, żeby coś szkrobnąć na forum (wiem po sobie, bo na tą stronkę trafiłam przypadkiem szukając jakiegoś kursu dla drużynowych H i HS, więc jesli ktoś coś wie na ten temat, to proszę się do mnie zgłosić). Owszem inni też mają swoje zajęcia, ale wiem np po swojej grupie studenckiej, że są też osoby, które nie robią nic, a juz napewno nic konstruktywnego :-)- to tyle w ramach wyjaśnień:)

2. co robimy na zbiórkach ? to zależy od tego jaka to jest drużyna. Są 4 piony wiekowe: zuchy, harcerze, harcerze starsi i wędrownicy.
-Zuchy to dzieciaczki z zerówki i klasy 1, 2, 3 SP, więc zbiórki gromady zuchowej polegają na zabawie np zimą można robić karmniki dla ptaków, można iść do kina, na wyiceczkę do zoo, palmiarni, można jechać na biwak (to dotyczy wszystkich grup:)
-harcerze- 4-6 klasy SP. Oprócz tego, że uczymy się róznych rzeczy związanych z harcerstwem, to zbióki obejmują także inne "obszary" np przyrodoznawstwa- wykonywanie zielnika, wycieczka do palmiarni, do parku narodowego, krajobrazowego, etc- wszystko co przyjdzie do głowy i jest związane z przyrodą :), terenoznawstwo - wycieczki w góry, zdobywanie odznak PTTKu, gry na orientację, proste gry z terenoznawstwa (nauka orientowania mapy, wyznaczanie azymuty, stron świata, etc...), ratownictwo- na zbiórkach zdobywa się podstawy (czyli krwotoki, krwawienia, rany, bandażowanie, etc...), obozownictwo- bydowanie szałasów, kuchni polowych, rozbijanie namiotów i ogólnie wszystko co zwiazane z lasem i obozowaniem :) no i inne rzeczy, które wpadną drużynowemu do głowy:) jakieś wycieczki tematyczne (np do Katowic pod Wieżę Spadochronową, do Gliwic pod Radiostację- mam nadzieję, że wiecie co to jest :p), a cała reszta zalezy od pomysłowości drużynowego:)
-harcerze starsi- tutaj trudno mi powiedziec, bo ja zajmuję się harcerzami i nie pracowałam z gimnazjalistami. HSi to właśnie uczniowie GM. Oni w zasadzie mogą robić to samo co harcerze, tylko musi być to przeprowadzone w innej formie, muszą czuć że to co robią jest na coś potrzebne:) Bardzo wkazane są wszelkiego rodzaju wycieczki, jakieś projekty, większe akcje, w których mogą się wykazać:). Oprócz tego można już z nimi iść na ściankę wspinaczkową, jakąś bardziej hardkorową grę nocną:D, oni już mogą się wybrac na kurs pierwszej pomocy, Cechą charakterystyczną ludzi w tym wieku (nie tylko harcerzy) jest poznanie, dlatego też my jako drużynowi musimy im pokazać jak najwięcej rzeczy, a może w przyszłości zajmą się tym zawodowo:)
- wędrownicy- wiek: 16-25 lat to ludzie, którzy wiedzą czego chcą (a przynajmniej tak powinno być:p). W druzynach wędrowniczych praca jest zupełnie inna niż we wszystkich poprzednich pionach- tutaj to co się robi zależy od nich, to oni układają sobie plan i zajmują się tym co lubią. Drużyny wędrownicze mogśą być specjalnościowe tzn, że chcą zajmować się np ratownictwem, terenoznawstwem, etc i tej swojej dziecinie się kształcą. Ich działanie ma postać wyczyny- rzeczy, które robią są już na bardzo wysokim poziomie. Mogą przygotować coś dla miasta, pełnić służbę medyczną. Zdobywają znaki służb, w których są liczne zadania, które muszą wykonać aby otrzymać znak (przykładowe znaki służb: ZS Dziecku, przyrodzie, społeczności lokalnej, ect)- to już muszą być zadania bardziej zorganizowane, na poziomie tych ludzi:) z tym, że to oni sami sobie ustają jaki znak chcą zdobyć, wymyślają projekty i realizują je. Oczywiście mogą również zdobywać wszelkiego rodzaju uprawnienia państwowe (i nie tylko). Z racji tego, że to już starzy ludzie:p to mogą jeździć sobie w góry, spinać się po skałkach, brać udział w zawodach pływackich, grać w painball'a (zarówno w zawodach org. przez harcerzy jak i cywilów:) i rózne takie rzeczy, które zależą od ich zainteresować i chęci- cechą harakterystyczną tego wieku jest aktywność:)

To chyba tyle tego co chcieliście usłyszeć.
W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać ale na gg 2205363 i maila:
sylwia_dz@o2.pl
Powrót do góry
pryszczyk
Gość

Temat postu: Re: Niedlugo    
PostWpisano dnia: Pią, 2005-10-28 13:14

Dj Roobson napisał:
Strona Zhp Ozarow Mazowiecki jest jusz w trakcie budowy.Teraz pozostaje tylko czekac:D

jak długo jeszcze to "niedługo"? bo czekamy juz 3 miesiące :(
Powrót do góry
Dj Roobson

Temat postu: Zmiany    
PostWpisano dnia: Pią, 2005-10-28 18:01

Niestety duże zmiany w naszej drużynie przeszkodziły w tworzeniu strony
PREZENTACJA NOTATEK:   
Skocz do:  
Zobacz poprzedni temat | Zobacz następny temat |
   Odpowiedz do tematu    Forum Ożarów Mazowiecki Start -> Harcerstwo Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1