|
|
| Autor |
Wiadomość |
ViQ
|
Temat postu: Szkolne błędy na stronie PWZ
Wpisano dnia: Wto, 2009-04-07 1:12 |
|
|
Wyłapać ewidentne przekręcanie nazwisk nie jest łatwo bo trzeba je znać by móc weryfikować. Tymczasem strona powiatowa i w tej materii aż prosi się o połajanki. No bo jak odbierać osobę samej radnej powiatowej (radnej powiatowej!), której imię jest prezentowane "na chybił trafił" niczym w jakiejś loterii fantowej!
W wykazie radnych powiatowych figuruje Bogumiła Miziołek ale w artykule dotyczącym uroczystego otwarcia Biblioteki Powiatowej to już ... Bogusława Miziołek. Cytuję: W przemówieniach podkreślano również, że słowa podziękowania za pracę nad stworzeniem Biblioteki Powiatowej należą się Przewodniczącej Komisji Oświaty- radnej Bogusławie Miziołek i Wicestaroście Leszkowi Tokarczykowi.
W materiale jest więcej takich 'personalnych lapsusów' (ja znajduję trzy) ale na szczeblu powiatowym to chyba żaden nie uchodzi panie Starosto :((
Oczywiście poprawienie imion i nazwisk na stronie internetowej zapewne problemem nie będzie (mam nadzieję, że znajdzie sie też uwaga o koniecznych poprawkach wprowadzonych w późniejszym terminie) ale to co poszło w Expressie Wieczornym już przepadło, nawet jeśli PWZ sprostuje w kolejnym numerze.
http://www.pwz.pl/pl/site/ogloszenie_02_04_09_biblioteka/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ViQ
|
Temat postu: Re: Szkolne błędy na stronie PWZ
Wpisano dnia: Wto, 2009-04-07 10:53 |
|
|
| ViQ napisał: | | Wyłapać ewidentne przekręcanie nazwisk nie jest łatwo bo trzeba je znać ... |
... a jak się nie zna to lepiej nie wymieniać. I proszę, po kilku godzinach od pojawienia się uwagi na tym forum radna Bogusława jest znów Bogumiłą na wszystkich stronach internetowych Powiatu Warszawskiego Zachodniego :-)
Niestety inne błędy nadal 'świecą wstydliwie powiatowymi oczami'. Najsmutniejsze jest to, że na stronie z artykułem o bibliotece powiatowej nie ma najmniejszego śladu, że tekst ktoś (kto?) poprawił po 5 dniach od daty publikacji (kiedy dokładnie?)
Cóż, powiatowy system ISO chyba nie obejmuje oficjalnych stron internetowych Starosty, które zdaja się niechlubnie nawiązywać do słynnego 'lub czasopisma'. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ViQ
|
Temat postu: Redakcja z młotkiem.
Wpisano dnia: Pon, 2009-07-27 0:08 |
|
|
Od ponad miesiąca czasu na stronie głównej serwisu PWZ świeci czerwonym po oczach KOMUNIKAT W SPRAWIE WYDAWANIA PASZPORTÓW Z DWOMA CECHAMI BIOMETRYCZNYMI. Treść komunikatu zawarto w pliku PDF gdzie już nieczerwonym pismem powtórzono "z dwoma cechami".
Na stronie MSWiA www.mswia.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=2&id=7257&search=17235 stoi jak byk Data publikacji : dn.22 maja 2009 Komunikat w sprawie wydawania paszportów z dwoma cechami biometrycznymi ale już praktycznie wszystkie inne polskie serwisy starały się pisać poprawnie. Nawet tak "egzotyczne" serwisy internetowe jak ten Ambasady RP w Rijadzie odważyły się pod godłem Polski napisać poprawnie po polsku KOMUNIKAT W SPRAWIE WYDAWANIA PASZPORTÓW Z DWIEMA CECHAMI BIOMETRYCZNYMI
Ponieważ internetowy serwis Powiatu Warszawskiego Zachodniego nie oznaczył dokumentu ni datą ni autorstwem więc zapewne dokumentem ci ten Komunikat żadnym nie jest. Jest za to możliwe, iż tekst Starosty czyta młodzież szkolna dość podatna na odważne moderowanie świata, której trudno będzie pojąć, że jak "dwoma" to "młotkami" a jak "cechami" to "dwiema".
Przy okazji polecam lekturę artykułu pt. Nowe paszporty biometryczne w Polsce zagrożeniem dla obywateli oraz krokiem do wspólnego dowodu osobistego Unii Europejskiej opublikowanym w piśmie niezależnym pn. Bibuła; 2009-05-26 11:33 am. Na jednej stronie znajdziemy tam literackie "z dwiema cechami" oraz "policyjne" i "powiatowe" z dwoma cechami. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jurgens
|
Temat postu:
Wpisano dnia: Pon, 2009-07-27 13:06 |
|
|
| Chyba problem polega na tym, że obie formy są poprawne. To niestety pozostałość po liczbie podwójnej. Polecam lekturę >>tutaj<<. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ViQ
|
Temat postu:
Wpisano dnia: Pon, 2009-07-27 22:37 |
|
|
| jurgens napisał: | | Chyba problem polega na tym, że obie formy są poprawne. To niestety pozostałość po liczbie podwójnej. Polecam lekturę >>tutaj<<. |
Tylko patrzeć jak też przez "uzasadnienie historyczne" będzie się dopuszczać poszedłem gdy formami poprawnymi ostatecznie będzie para żeńsko / męska "poszłam / poszłem". Są juz ponoć tacy co kombinują aby zaakceptowano poszłem skoro pół Polski tak mówi od urodzenia. Nawet kabareciarze podgrzewają temat: krócej się mówi, znaczy - bliżej się chodzi :-) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jurgens
|
Temat postu:
Wpisano dnia: Wto, 2009-07-28 11:27 |
|
|
Słyszałem plotkę iż forma "poszłem" została dopuszczona, ale nie znalazłem żadnego źródła, więc może to tylko plotka.
Język się zmienia i podejrzewam, że z Polakami sprzed 1000 lat byłoby nam równie ciężko rozmawiać, co z innymi słowiańskimi sąsiadami. Zresztą dopiero w czasach Łokietka Polacy zorientowali się, że Czesi to inny naród i inaczej "gadają".
Mnie osobiście szkoda liczby podwójnej, która została właśnie w takich reliktach jak "dwiema". Ciekawe, że słynne słowa Owsiaka "Róbta co chceta" powinno się zgodnie z logiką liczby podwójnej odczytywać "Wy dwaj róbcie, co wy dwaj chcecie" :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ViQ
|
Temat postu: "dwiema cechami" cd.
Wpisano dnia: Wto, 2009-07-28 12:08 |
|
|
| jurgens napisał: | | Słyszałem plotkę iż forma "poszłem" została dopuszczona, ale nie znalazłem żadnego źródła, więc może to tylko plotka. |
yyyyyyyyy :-((
Wracając do tematu "dwiema cechami". Być może nie szperałem po necie zbyt namiętnie ale na kilkadziesiąt stron www zawierających komunikat MSWiA z "dwoma cechami" znalazłem z takim zapisem tylko trzy: właśnie w serwisie MSWiA, na stronie Bibuły jako cytat MSWiA (ich autorski zapis jest z "dwiema cechami") oraz w serwisie PWZ gdzie nie powołano się nawet na MSWiA, co więcej - nie uznano za stosowne opatrzenie powiatowego dokumentu pdf podpisem i datą. To wszystko zdecydowało, że uznałem ten zapis za szkolny błąd |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jurgens
|
Temat postu:
Wpisano dnia: Wto, 2009-07-28 12:55 |
|
|
Poruszanie się w okolicach osieroconych przez zanik liczby podwójnej jest trudny jako że pozostały częściowo formy po liczbie podwójnej, a my nie mamy aparatu jak to odmieniać i często nie rozumiemy logiki. A propos młotkami, to kiedyś odmieniano to jako "dwoma młotkoma".
W każdym razie zmiany ortografii lub stylistyki w krążących w necie dokumentach jest bardzo ciekawym zjawiskiem. W ogóle błędy ortograficzne są bardzo użytecznym narzędziem w odtwarzaniu dawnych języków - takich jak np. łacina z początków naszej ery. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ViQ
|
Temat postu: tymy palcyma
Wpisano dnia: Wto, 2009-07-28 14:15 |
|
|
| jurgens napisał: | | A propos młotkami, to kiedyś odmieniano to jako "dwoma młotkoma". |
Jan Pietrzak, ten od Kabaretu pod Egidą, walczył był z Komuną "tymy ręcamy, tymy palcyma" i ... też zwyciężył :-) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jurgens
|
Temat postu:
Wpisano dnia: Wto, 2009-07-28 15:24 |
|
|
A powiedzenie "trzymam w ręku" oznacza trzymanie w obu kończynach :D
Jeśli trzymało się w jednej kończynie właściwy zwrot był "trzymam w ręce".
| Dawna odmiana napisał: |
Liczba podwójna:
M. dwie ręce D. dwu ręku C. dwu rękoma B. dwie ręce N. dwu rękoma Ms. w dwu ręku W. o, dwie ręce!
Liczba mnoga:
M. trzy, cztery ręki D. trzech, czterech rąk C. trzem, czterem rękom B. trzy, cztery ręki N. z trzema, czterema rękami Ms. w trzech, czterech rękach W. o, trzy, cztery ręki! |
Po przeczytaniu artykułu można sobie wyobrazić skąd powstał problem z "ręcami". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WjK
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
| | Zobacz poprzedni temat | Zobacz następny temat | |