<< R E K L A M A
  PIĄTEK, 2010-09-10 :: Irma, Mikołaj, Łukasz
  Jutro SOBOTA, świętują: Jacek, Feliks, Prot
MAPA >>        SZUKAJ / SEARCH >>
KOMUNIKATY >>       BAZA FIRM >>
<< POZDROWIENIA
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Megaosiedle J.W. Construction w Ożarowie Mazowieckim    Odpowiedz do tematu
   Forum Ożarów Mazowiecki Start -> Miasto   Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  
PREZENTACJA NOTATEK:   
Skocz do:  
Autor Wiadomość
Abin

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pią, 2009-04-10 0:18
Odpowiedz z cytatem  Zgłoszenie notatki do przeglądu przez administrację serwisu

Oj długo czytałem całość od początku... Gdybania co niemiara... Ale parę ciekawych tekstów się znalazło :)

Do "pernamentny_anonimek" - nie poddawaj się. Póki admin konta nie skasuje można sobie w klawisze postukać. ;). Komentarze pod artykułami czyta się fatalnie...

JWC dostało pozwolenie na budowę - prawda? A takiego pozwolenia na budowę nie dostaje się bez "warunków" na podłączenia do poszczególnych mediów. Owe dokumenty wraz z projektem budowlanym złożyli. Pytanie jakie mieli warunki na przyłączenie do wody i kanalizacji - tego akurat mogę się dowiedzieć :).

Dla mnie sama inwestycja w szczerym polu wydaje się dziwna - ale w końcu to nie ja tam mieszkanie kupuję więc nic mi do tego. Inna sprawa, że mocno zdziwiło mnie, że w planach zagospodarowania przestrzennego dopuszcza się tam taką zabudowę... To JEST dziwne.

Osobiście uważam, że z tą całą kapustą rolnicy powinni wynieść się co najmniej za Błonie. Ożarów to przedmieścia Warszawy! 17 km od centrum! Jednak blokowiskom mówię NIE. Mieliśmy przez ostatnie 10-lecia erę blokowisk. Klęska totalna. Osiedla domków, dzielnice domków albo segmentów - tak powinien wyglądać Ożarów i okolice. Odrolnić tą śmierdzącą kapustę i pozwolić się ludziom normalnie budować. To by było wyzwanie. Sprzedać tanio deweloperowi ziemie każdy głupi potrafi - vide osiedle przy Kolejowej.

Sam rozglądam się za działką - ceny zabijają. Jest to tym bardziej niezrozumiałe że w okolicy ziemi jest od groma... Dla mnie to paranoja.

Co do naszych Radnych i Burmistrza - szkoda gadać. CBA czy CIA i tak nic z tego ożarowskiego piekiełka nie wyciągnie...

pozdrawiam!
abin
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
web-cam

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sob, 2009-04-11 0:18
Odpowiedz z cytatem  Zgłoszenie notatki do przeglądu przez administrację serwisu

RADNI: Bieńko Robert, Jabłońska Blanka, Kowalski Sławomir, Laska Barbara, Paleczna Elżbieta, Skornia-Roszij Maria, Szmigiel Tadeusz, Toruszewski Lech napisał:
Właśnie brak przejrzystości, ukrywanie prawdy i liczne manipulacje doprowadziły do opisywanych powyżej wydarzeń. Oczywiście można się nie zgadzać z naszą oceną sytuacji, ale nie sposób nie zgodzić się z faktami i dokumentami, w których posiadaniu jesteśmy. Nie jesteśmy radnymi dla kariery jak twierdzą niektórzy. Być może dla wielu z nas, skutecznie zniechęcanych i atakowanych, przygoda z samorządem zakończy się wraz z końcem obecnej kadencji, jednak warto jest dochodzić prawdy - mimo precyzyjnej kampanii półprawd i pomówień, mimo wykorzystywania aparatu urzędniczego wobec nas samych i naszych bliskich. Bycie radnym postrzegamy jako obowiązek działania - a nie przymus trwania za wszelką cenę - dla stanowiska, diety czy załatwiania prywatnych interesów, nie zawsze zgodnych z interesem publicznym

Czyżby trwoga w tej sprawie? Rozłam w Radzie? Co się tam dzieje? Czy wspólnie będą jeszcze w stanie jeszcze coś uchwalić nawet na Święta Wielkanocne w tej sprawie? Ale rwetes niespotykany ;-)
Grupa radnych wprawdzie zastrzega i nie twierdzi, że jej ogląd i ocena zaistniałej sytuacji i wydarzeń nie jest dla nas wszystkich dogmatem i dziękujemy im za to w swoim uniżeniu. Jednak podpierają się dodatkowo zaistniałymi ostatnio „faktami i dokumentami”, w których to jak nas zapewniają w liście otwartym są w ich posiadaniu i które to dają wiele do myślenia. Z którymi „ nie sposób nie zgodzić się".

Na poważnie. Czyżby naprawdę tylko i wyłącznie „właśnie brak przejrzystości, ukrywanie prawdy i liczne manipulacje" - czytać w domyśle burmistrza - "doprowadziły do opisywanych powyżej wydarzeń” w tym wątku?
Stawiając to pytanie liczę w nadziei na sprawne zasygnalizowanie i szybkie doprecyzowanie w przyszłości. Ukazanie nam wszystkim mieszkańcom przez podpisanych pod tym listem - w którym to dokładnie momencie ich zdaniem zostało złamane prawo i przytoczenie owych dokumentów na tą faktograficzną okoliczność? Jako potwierdzenie. Wydaje mi się, że taka prośba była by nie tylko moją?
Opublikowanie ich ze szczególnym wskazaniem swoich sugestii i najlepszej wiedzy potwierdzających ten zastany stan nastrojów dzisiaj wśród mieszkańców gminy. Nawet w formie elektronicznej, choć wolałbym bardziej oficjalnie. Może być też na oficjalnym portalu internetowym gminy a w razie problemów nawet tutaj. Możliwości są niegraniczone a narzędzi dużo, więc dużo nie wymagam. Ponieważ są też doskonale zorientowani i merytorycznie przygotowani w temacie niejako ze swojego nadania oraz byli też przesłuchiwani, co do sprawy przez CBA, więc jest niezwykła i nadarzająca się ku temu poręczna okazja. Takie jest moje zdanie. Twierdzę tak naprawdę i jak najbardziej na poważnie. Rozumiem, że mogą być jakieś obostrzenia, ponieważ toczy się śledztwo w sprawie i postępowanie jest pod rygorem poufności, ale fakty można jak najbardziej przedstawiać i swoje racje publicznie artykułować w tej sprawie.W tej sytuacji, gdy mleko się już rozlało to jak najbardziej.

Ale dlaczego? W związku z otwartym listem radnych uważam, że naprawdę powinniśmy dostać od nich dalsze wyjaśnienia. Bo radni, choć każdy z osobna, ale działają razem wszyscy, jako grupa i stanowią jeden organ samorządowy tak jak nakazuje prawo. Stanowią jedność i tylko tak są postrzegani na zewnątrz przez mieszkańców gminy. Zgodnie zresztą z ustanowionym przez ustawodawcę porządkiem. Właśnie ten organ ma niezwykle silne uprawnienia i to on stanowi lokalne prawo, wydaje decyzje i uchwały, które są ostateczne i wiążące nawet dla burmistrza a ich wykonanie powierza właśnie jemu. Rządzi w gminie. Ma nad nami wszystkimi władzę a to już jest coś. Choć oczywiście następuje to kolegialnie w drodze konsensusu i głosowań. To Rada Gminy Ożarów Mazowiecki jest, jako całość i jest strażnikiem praworządności i sprawuje u nas kontrolę poprzez swoją komisję rewizyjną i jej posiedzenia. Wszelkie nieprawidłowości i łamanie prawa jak choćby sławetne tutaj wprowadzanie ich w błąd powinny być z należytą starannością wyświetlane/monitowane publicznie, – więc nie ma się, czego obawiać czy wstydzić – Jest za to odpowiedzialna.
Na pewno jest to może uważane za jakaś niezręczność ale… Złe sygnały powinny być wychwytywane i zgłaszane od samego początku do odpowiednich organów państwa i służb już na szczeblu samorządowym, więc stosunkowo wcześnie w trakcie prac. Jeszcze raz za grupą radnych: Bycie radnym postrzegamy, jako obowiązek działania - a nie przymus trwania za wszelką cenę - dla stanowiska, diety czy załatwiania prywatnych interesów, nie zawsze zgodnych z interesem publicznym

Z szacunkiem, ale osobiście nie zauważyłem zbytnio poczucia takiej odpowiedzialności i nie doświadczyłem obowiązku takiego postępowania. Więc teraz trzymam za słowo tak jak się rzekło. Przynajmniej postaram się. Jak do tej pory mieszkańcy naszej gminy nie mieli tam w budynku przy ulicy Kolejowej sprzymierzeńca lub nawet indywidualnych walecznych w rozwiązywaniu swoich problemów. Byli i są nadal ignorowani. Tak twierdzę. Nie mogli na nikogo liczyć a przecież przykładów takich spraw sporo. Są pewno małe wyjątki i dobrze. Ja ich nie znam.

Przypominam, iż zdecydowano się na opublikowanie tego listu w celu zapobieżenia szerzącym się spekulacjom i opiniom wygłaszanym pod wpływem informacji niemających nic wspólnego z prawdą. Ponieważ niniejszym aktualnie nie zgadzam się z proponowaną oceną sytuacji naprawdę chciałbym poznać na początek głębsze intencje tego listu jak tylko obrzucanie się błotem z adekwatną wzajemną ripostą w tych samych stronach w tym samym czasie. Czy wybielanie. Do tej pory celu opublikowania listu nie znam i odbieram go tylko, jako sygnał. Ale jak się zaczęło i powiedziało A, to wypada już dalej ... Jestem oczywiście zaskoczony takim bezprzykładnym publicznym łapaniem się za głowy i żeby tam tylko... przez obydwie strony, ale może w końcu kiedyś trzeba czasami i tak? W przeciwnym wypadku uznam autorytatywnie, że podpisani będą dalej tylko naszymi niemymi adwersarzami tutaj w wątkach naszego wspólnego życia– onymi – skłóconymi z burmistrzem. Tylko grupą radnych, co mają wzajemny problem z obiegiem dokumentów. Z ich kontrolą w trakcie legislacji i że są radnymi, co zawsze dowiadują się o wszystkim ostatni w swojej naiwnej jednomyślności. A opóźnianie wydawania opinii prawnych dla potrzeb rady jest tam teraz standardem i dobrą stosowaną praktyką w pracy. Co mieli jakiś tam problem z jakimś tam przewodniczącym. Bla bla bla ...

Jak stwierdza rzeczniczka mazowieckiego urzędu marszałkowskiego w decyzji o odrolnieniu tego terenu jest pozwolenie na budownictwo mieszkaniowe, jednorodzinne z dużą ilością zieleni. Więc ewidentnie ktoś zabawił się tutaj kosztem Temidy naiwnie uważając, że ta ślepa bogini jest po prostu niespełna rozumu. Pozbawiona i do końca obdarta w swojej inercyjnej bezczynności z przyzwoitości i do końca wyzuta z poczucia sprawiedliwości. Powtarzam: i logiki. Jak widzimy, ktoś tutaj sam jest piratem z czarną przepaską na oczach i do tego zachowuje się w gminie wprost odpowiednio do takiego rysu charakteru. A to smutne i żenujące.
Spory nacisk w liście otwartym położono na zasady etyczne, przyzwoitość, zasady i uczciwość. Postrzeganie elementarnej prawdy. Bardzo mnie to osobiście cieszy, bo mam świadomość tego, że dla niektórych to tylko czysta abstrakcja. Ale zapewniam, że to błąd. W młodzieżowym slangu określane jest to, jako tzw. frajerstwo. /sic. nomen omen w proporcji 10 na 90 % / Jest to bardzo nowe i chyba niespotykane do tej pory podejście w magistracie, może pierwsza taka jaskółka ale nie mam nic przeciwko temu? Bardzo niemodna postawa zresztą w dzisiejszych czasach. Więc przestrzegam bo droga niełatwa.

Bardzo zastanawiające, dlaczego akurat teraz taki list? Tym bardziej, że wyznacznikiem ram pracy rady powinna być jednak sztywna litera prawa i uchwalane pod rygorem na piśmie uchwały publikowane nawet w Internecie, pod którymi radni się podpisują. Zresztą taki jest obowiązek. Ustalone widzialne, namacalne sztywne uzgodnienia i konkrety poczynane z myślą dla dobra wszystkich mieszkańców i zobowiązania wspólnoty gminy zaciągane w imieniu wyborców w duchu zgodnego współżycia społecznego. Czyli że wprost po owocach ich poznacie. Ale slogany przydługie he he Czyli tak konkretne jak dokumenty nawet informatyczne dostępne dla każdego za pomocą czułych internetowych wyszukiwarek i oglądane w szybkich przeglądarkach. Dla dobra nas wszystkich. Oraz personalne zaangażowanie. Zaangażowanie i zangażowanie po trzykroć i włożona do tego bezinteresowna często praca, bo zdecydowanie się na bycie radnym do czegoś takiego zobowiązuje. Tak jak obliguje widoczne imię i nazwisko.

List podpisali : Bieńko Robert, Jabłońska Blanka, Kowalski Sławomir, Laska Barbara, Paleczna Elżbieta, Skornia-Roszij Maria, Szmigiel Tadeusz, Toruszewski Lech.

Z poważaniem , web-cam

Są też tacy, co się nie podpisali ... w ogóle
Powrót do góry
jurgens

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sob, 2009-04-11 15:30

Web-cam - trochę nie za bardzo rozumiem logiki dlaczego jeśli coś było powiedzmy złe i ktoś po jakimś czasie to poprawia, to mamy to negatywnie oceniać. Abstrahując oczywiście od aktualnej sytuacji.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
web-cam

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2009-04-15 16:34

jurgensie

Chodzi mi o dualizm wydźwięku tego listu. Z jednej strony mamy jednocześnie bardzo retoryczne i ogólne odwołanie się do uniwersalnych i każdemu bliskich, ważnych wartości w naszym życiu przez grupę 8 radnych z 15 -tu, a z drugiej są to - są w liście - niczym niepoparte sugestie. Nie ma nawet sygnału, że w przyszłości dowiemy się czegoś więcej od podpisanych i zobaczymy, przekonamy się o tej tezie za pomocą dokumentów. Brak mi tam takiej obietnicy. Nawet nie wiem czy jest otwarty konflikt i walka o nasze dobro w Radzie i kto, po jakiej stronie się tam powiada? Bo jak na teraz do tej pory wygląda mi to na wzajemną nielojalność i kłótliwe rozgrywki w ogniu wydarzeń w gronie wybranych wszystkich radnych. Fatalnie. Wychodzi mi też na takie mentalne szantażowanie czytających i odwracanie uwagi. Więc albo - według chyba intencji tego listu - będziemy się tylko dalej obracać w swerze wysokiego sacrum i domysłów albo może konkretnego profanum?

Osobiście naprawdę wolałbym przeczytać konkretniejsze zarzuty. Jeśli chodzi o ten wątek. Bo spolegliwe zachowanie i działania pana Stachurskiego wobec inwestora J.W. Construction oraz czysty, wzorcowy, czystej wody konflikt interesów jego radcy prawnego /proszę podać imię i nazwisko, bo zrobię coś nieopatrznie/ naszej gminy, który był u nas zatrudniony w UMiG-u oraz jednocześnie - o zgrozo u tego właśnie dewelopera – to wszystko było radnym znane od dawna. Bez wyjątku. Burmistrz wypadł tutaj o wiele lepiej w swoim liście-jak mniemam tylko jako w sytuacyjnej odpowiedzi.

Z listu: …Czujemy się w obowiązku poinformować Państwa, że stwierdzono nieprawidłowości, które miały miejsce przy uchwalaniu planu zagospodarowania przestrzennego dla obszaru Kręczki- Kaputy, gdzie swe olbrzymie zamierzenia in¬westycyjne w zakresie budownictwa mieszkaniowego chciał realizować jeden z największych w Polsce deweloperów. W związku z uzyskaniem potwierdzonych na piśmie informacji i opinii zarówno służb marszałka województwa mazowieckiego jak wojewody zmuszeni byliśmy wystąpić do organów ścigania o dogłębne zbadanie sprawy bez jakiegokolwiek głosu prze¬ciwnego podczas obrad nadzwyczajnej sesji RM poświęconej tej sprawie. Wg podmiotów wymienionych powyżej plan uchwalony przez Radę Miejską na wniosek burmistrza nie odpowiadał uzgodnieniom i wiążącym opiniom poczynionym przez uprawnione do tego organy. ….

Naprawdę doceniam cywilną odwagę, zarówno w tym zakresie jak tutaj i tego owego sacrum; tylko nie wiem, co dalej w związku z tym? Pytam się, a inni radni, co robią aktualnie? Dalej swoje po cichu głosują na posiedzeniach tylko już może nie będzie to jednogłośnie? Czyżby sprawa zupełnie załatwiona? A my będziemy pisać i dyskutować po próżnicy?

Dla mnie to wszystko za mało. Tak jak za mało było staranności do tej pory w pracach rady. Ale krótko zaczekam i zobaczę. I nie zamierzam więcej się zastanawiać.
Powrót do góry
jurgens

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2009-04-15 18:29

Cóż - to jest zadanie dla mediów naszych lokalnych i po trochu też i dla nas - aby trochę obniżać poziom retoryki, a zwiększać poziom merytoryki.
Powrót do góry
web-cam

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Nie, 2009-04-19 1:59

Jeszcze co do listu.

Więc może żeby nie było, że czepiam się jednych a drugich pomijam obdarzając niezrozumiałą łaską ? Przytaczam radnych, co nie podpisali się pod listem otwartym zamieszczonym w UMiG-owskim Informatorze Ożarowskim oraz dodatkowo następne poglądowe zdjęcie.

Idąc dalej za radą Jurgensa nie skomentuje tego, ale mam nadzieję, że każdy sobie wyrobi własne zdanie. Bardzo bym też chciał abyśmy docelowo, w przyszłości zaczynali nazywać sprawy bardziej po imieniu i konkretniej w takich wypadkach i łączyli fakty na zasadzie kognitywizmu. Opisywać z naszymi spostrzeżeniami.

Zdjęcie oczywiście można ustawić, jako tapetę na pulpicie czy coś takiego :) i żeby było oczywiście konkretniej w przyszłości to chyba ono tutaj sobie długo pobędzie?

Pomijam z wiadomych wszystkim przyczyn nowo wybraną radną Anitę Nowińską wyłonioną w wyborach uzupełniających z dnia 29-go marca 2009 r. - głosów 53.

Oto oni: /w kolejności według okręgów wyborczych/

Okręg wyborczy Nr 1:
Jasiński Roman
- 286 głosów
KW STOWARZYSZENIA „ZGODA I ROZWÓJ"
Osiedle RSM Bloki

Okręg wyborczy Nr 5:
Kukułowicz Robert
- 189 głosów
KW STOWRZYSZENIA „ZGODA I ROZWÓJ"
Osiedle Ołtarzew i wieś Ołtarzew

Okręg wyborczy Nr 9:
Koprowski Marcin
- 165 głosów
Strzykuły, Piotrkówek Mały, Kaputy-Kręczki, Umiastów, Wieruchów, Pogroszew Kolonia, Pogroszew
*UWAGA*: jest to radny wybrany z okręgu, na którego terenie realizowana jest inwestycja J.W. Construction – Lazurowe Ustronie

Okręg wyborczy Nr 10:
Kasztelan Jolanta Jadwiga
- 142 głosy
Święcice, Myszczyn, Pilaszków, Orły

Okręg wyborczy Nr 11:
Tenderenda Krystyna
- 361 głosów
KWW KRYSTYNY TENDERENDA
Józefów, Wolica, Płochocin Południowy
*UWAGA*: z tego samego okręgu wyborczego została wybrana też radna Jabłońska Blanka Dorota – 319 głosów

Okręg wyborczy Nr 12:
Traczyk Stanisław
- 232 głosy
KWW STANISŁAW TRACZYK
Płochocin Północny

Okręg wyborczy Nr 13:
Rostkowski Andrzej
- 90 głosów
KWW ROSTKOWSKI
Płochocin wieś, Wolskie, Koprki, Domaniewek I, Gołaszew, Michałówek
Powrót do góry
jurgens

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Nie, 2009-04-19 22:12

Unijne fundusze dla Ożarowa

Jak na razie brak jest informacji o wnioskach na dofinansowanie kanalizacji w Kręczkach. Przy kwocie planowanego budżetu 90 mln na 2009 rok, kwota 16 mln na kanalizację np. w Broniszach stanowi dość pokaźną wartość inwestycji.
Powrót do góry
ViQ

Temat postu: Czy JWC zapłaci milionowe kary?    
PostWpisano dnia: Wto, 2009-11-24 19:34

W ślad za postanowieniami Urzędu Ochrony Konsumentów i Konkurencji dowiadujemy się, że J.W. Construction stosował w umowach z klientami postanowienia wpisane do rejestru klauzul niedozwolonych!

Po tym jak "wymuszał" u nas zmianę wskaźnika parkingowego na niekorzyść przyszłych mieszkańców miejscowości Kręczki-Kaputy zapewne nie zdziwi mieszkańców gminy Ożarów Mazowiecki fakt, że UOKiK stwierdził, iż JWC ograniczał swoją odpowiedzialność w zakresie dotrzymania terminu oddania mieszkania bez wyszczególnienia wszystkich okoliczności, w jakich mogło to nastąpić. Spółka zastrzegała sobie także rażąco wygórowane kwoty za odstąpienie od umowy.

JWC zobowiązał się "wyprostować" wcześniej zawarte umowy do marca. Przeprowadzona niedawno kontrola (listopad) nie potwierdziła jednak tego faktu. Zdaniem UOKiK w przypadku trzech z czterech klauzul nie odbyło się to zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami dokonanymi pomiędzy Urzędem a spółką. W związku z tym za niewykonanie decyzji Prezes Urzędu nałożyła na J.W. Construction karę w wysokości prawie 1 miliona złotych!

Mimo, że sprawa ciągnie się już równo rok czasu to deweloper wciąż może odwoływać się od decyzji. Tymczasem UOKiK prowadzi jeszcze inne postępowania przeciwko J.W. Construction.

Jedno z nich dotyczy stosowania w umowach notarialnych klauzuli zmuszającej konsumenta do zrzeczenia się roszczeń wynikających z nienależytego wykonania umowy przedwstępnej.

W innym - UOKiK sprawdza, czy przedsiębiorca nie naruszył ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym sugerując, że Prezes Urzędu zaakceptowała treść aneksów przesyłanych przez spółkę konsumentom. Ta sprawa może kosztować firmę dodatkowo aż 10 procent ubiegłorocznego przychodu.

Więcej w eGospodarce z dnia 23.XI.2009 r.
Powrót do góry
WjK

Temat postu: Lazurowe ... Ustronie czy Ustronne?    
PostWpisano dnia: Sro, 2010-02-10 4:16

Mimo zimy wszędzie 'ostro idą' budowy. 'Ostro idą' budowy przez 'poślizgi terminów' także z powodu zimy. Kto chciałby jednak zasięgnąć języka w sprawie Ożarowa-Bis powstającego na Kręczkach-Kaputach ten srodze się zawiedzie szukając informacji w serwisie internetowym JW Construction Holding. Owszem, kiedyś tam były, teraz ich nie ma. Jest natomiast wiele śladów w samej Sieci o tej inwestycji, o tym developerze, o sfrustrowanych niedoszłych mieszkańcach naszej gminy. Ostatnio można odnieść wrażenie, że Ożarów Mazowiecki jest raczej wsdydliwie wymieniany z tego powodu.

Poniższe ogłoszenie znajduje się w portalu Inwestycje.pl namawiającym developerów do wspólnego tworzenia inwestycyjnego obrazu Polski dodając informacje o nowych inwestycjach. Trzeba przyznać, że opis JWC jest nader interesujący - nawet nazwy miejscowości wstydzili się podać jakby zastanawiali się jak w przyszłości nazywać mieszkańca ustronnych dziś Kręczek-Kaput?

Inwestycje: Lazurowe Ustronie / Miejscowość: Ożarów Mazowiecki
Inwestor J.W. Construction Holding S.A. / Radzymińska 326 / 05-091 Ząbki
Przeznaczenie: Mieszkania / Termin realizacji: 2009-06-01 / http://mapa.inwestycje.pl/?id=2547
Nowoczesne osiedle - miasto, położone zaledwie 10 min. od ul. Lazurowej. Na terenie 50 ha powstaje komfortowe i samowystarczalne osiedle mieszkaniowe dla młodych i dynamicznych osób, ceniących miejski styl życia wśród zieleni. Lazurowe Ustronie to wyjątkowy projekt w wyjątkowej cenie. Osiedle objęte jest specjalnym programem finansowania zakupu mieszkania LOKUM - 30/70. W I. etapie powstaje 11 kameralnych budynków z 376 mieszkaniami. Wszystkie z tarasami, balkonami, loggiami, miejscami parkingowymi i garażami podziemnymi. W typowo miejskim układzie powstaną tu ulice, przedszkole, szkoła podstawowa oraz placówki usługowe i handlowe. Łącząc miejski charakter osiedla z przyrodą, zbudujemy też place zabaw oraz tereny rekreacyjne. Osiedle otaczają bogate w zieleń tereny, w których znajdą się ciekawe trasy rowerowe i miejsca dla wszystkich lubiących aktywny wypoczynek. W miłym sąsiedztwie znajduje się Puszcza Kampinoska - unikalny obszar zieleni na skalę europejską.

Tyle JWC. Dla zainteresowanych kolejne linki poniżej, niektóre kierują do zaskakującej zawartości. Wszystkie zostały sprawdzone na moment publikacji ale gwarancji nie dam, że zawarta tam treść będzie zawsze. Może pokusi się ktoś odnaleźć mniej znane materiały o bardziej pozytywnym wydźwięku? W końcu to niezbyt chlubna reklama Ożarowa Mazowieckiego jak dotąd.

Planowane megaosiedla J.W. Construction ...

Portalik: Megaosiedle Kręczki Kaputy

Szumiące dęby zamiast warkotu aut

Szklane miasta i Lazurowe Pole

JW Construction nie zrealizuje 5-tysięcznego "miasteczka" w Ożarowie k. Warszawy

Lazurowe Ustronie w Kręczkach Kaputach by JWC - mieszkam obok tego miejsca

Wielkie osiedle pod lupą CBA

Skargi klientów na J.W. Construction, 2009-11-16

Forum dla osób i firm poszkodowanych przez J.W. Construction Holding S.A.

Pozywamy zbiorowo - forum/category.8878

J.W. Construction - oszustwo na miliony złotych (Łodź, Gazeta, 2007)

Na forach internetowych ktoś z przekąsem odniósł się do deklarowanej przez JWC 10-minutowej "odległości" Lazurowej od Lazurowego Ustronia czy bezpośredniej bliskości Puszczy Kampinoskiej przytaczając filmowy dialog z udziałem Zbigniewa Nalberczaka
Cytat:
Ja to proszę pana, mam bardzo dobre połączenie. Wstaję rano za piętnaście trzecia. Latem to już widno. Za piętnaście trzecia jestem ogolony, bo golę się wieczorem. Śniadanie jadam na kolację. Tylko wstaję i wychodzę.
- No, ubierasz się pan.
- W płaszcz jak pada. Opłaca mi się rozbierać po śniadaniu?
- Fakt!
- Do PKS mam pięć kilometry. O czwartej za piętnaście jest PKS.
- I "zdanżasz" pan?
- Nie, ale i tak mam dobrze, bo jest przepełniony i nie zatrzymuje się. Przystanek idę do mleczarni. To jest godzinka. Potem szybko wiozą mnie do Szymanowa. Mleko, widzi pan, ma najszybszy transport, inaczej się zsiada. W Szymanowie zsiadam, znoszę bańki i łapię EKD. Na Ochocie w elektryczny do Stadionu a potem to już mam z górki, bo tak... w 119, przesiadka w 13, przesiadka w 345 i jestem w domu, to znaczy w robocie. I jest za piętnaście siódma! To jeszcze mam kwadrans. To sobie obiad jem w bufecie, to po fajrancie już nie muszę zostawać, żeby jeść tylko prosto do domu. I góra 22.50 jestem z powrotem. Golę się. Jem śniadanie i idę spać.

W roku 2009 sołectwo Kaputy-Kręczki liczyło 256 mieszkańców.
Tablica informacyjna
Drogi, głównie polne
Kaputy Google Maps
Kaputy WikiMapia
Kaputy Zumi
Przedszkole

Temat postu: Re: Lazurowe ... Ustronie czy Ustronne?    
PostWpisano dnia: Wto, 2010-02-23 22:47

Szanowni Państwo,
zanim JW C. wybuduje nowe miasteczko a w nim pełną infrastrukturę to jeszcze sporo czasu minie...
Póki co zbliża się termin zapisywania dzieci do przedszkola na rok 2010/2011 i problem z miejscami.
uprzejmie informuje że niedługo w centrum Ożarowa powstanie nowe przedszkole niepubliczne.
Po więcej informacji proszę wysłać SMS na nr 509-766-613.

Zapraszam

Katarzyna Łazarewicz
ozarowiak

Temat postu: Lazurowe Ustronie    
PostWpisano dnia: Sob, 2010-07-24 5:28

Mili Panstwo, Szanowna Redakcjo,

czytam informacje o powstajacym osiedlu JW Construction, czytam wypowiedzi burmistrza o rozmowach nt pobudowania osiedla w centrum ozarowa i tak sie zastanawiam, kto na tym ucierpi. Zblizaja sie wybory samorzadowe i pewnie dobrze byloby zapytac - Redakcjo do Ciebie te slowa kieruje :) - jaki jest plan naszych wladz na naplyw setek czy tysiecy nowych mieszkancow? Oto kilka pytan na ktore warto byloby znac odpowiedz:
1. infrastruktura drogowa - w jaki sposob wieksza ilosc mieszkancow bedzie wydostawac sie z Ozarowa. I prosze nie pisac o wezle konotopa. Ja pytam na odcinku Ozarow/Kaputy do wezla konotopa. Potem jakos sobie poradzimy :)
2. Czy Gmina Ozarow gotowa jest na rozbudowanie infrastruktury drogowej w ciagu 5 lat? Jezeli nie kto odpowie za paraliz w godzinach porannych?
3. Alterntywa moze byc kolejka - kiedy przebudowany zostanie dworzec? Obecnie osoby starsze, inwalidzi czy matki z wozkami musza przechodzic przez tory bo kladka jest tak skonstruowana ze ciezko sie po niej poruszac (strome chody?)
4. Alternatywa moze byc autobus - kiedy Gmina doprowadzi do tego zeby rano i wieczorem kursowalo wiecej autobusow (niskopodlogowych - taki sam powod jak pozywzej) a w ciagu dnia moze nie ograniczac czestotliwosci (a nawet zwiekszyc) ale zmniejszych wielkosc autobusu (moze nawet busy po 10-15 pasazerow?)
5. Kiedy powstanie infrastruktura (wodociagi, oczyszczalnie) dla nowych osiedli. Juz teraz w niektorych miejscha w czasie opadkow woda plynie ulicami i kanalizajca tego nie jest w stanie przerobic - a w przypadku wybetonowanie wiekszych powierzchni - bedzie jeszcze wiekszy problem.
6. Infrastruktura energetyczna - obecnie najmniejsza burza powoduje odlaczenie pradu w polowie Ozarowa - jezeli z tym zaklad energetyczny nie jest sobie w stanie poradzic jak Gmina widzi rozbudowe tej sieci o kilka tysiecy nowych gospodarsatw domowych?
7. Przedszkola - jaka mamy gwarancje wybudowania dodatkowych przedszkoli? Juz teraz publiczne przedszkole jest dobrem luksusowym?
8. Jakie konkretnie benefity odniesie Gmina (mam na mysli wszstkich mieszkancow) z budowy tego Mega osiedla? Bez infrastruktury, kina, sklepow, punktow uslugowych bedzie to supialnia ktora zakupy, uslugi bedzie pobierala w Warszawie. 50% mieszkancow pewnie zameldowanych bedzie w innych czesciach polski co oznacza ze z podatkow nici? Wiec co nam zostanie? Koszty infrastruktury? Korki? Kolejki do przedszkola?

Mysle ze odpowiedzi na powyzsze pytania pozwolilyby zrozumiec po co Gminie ta inwestycja? Chcialbym zeby bylo Jasne ... uwazam ze Ozarow powinien sie rozwijac. Uwazam nawet ze mogloby powstac to Osiedle. Jednak przeciwny jestem sytuacji jak w Wilanowie gdzie pieniadze wziely gore nad zdrowym rozsadkiem. Zamiast przyejmnego osiedla/miasteczka w Kreczkach powstanie kolejne blokowisko. Bez infrastruktr po 10-20 latach bedzie to tani slums a nie cos przyjemnego. Chcialbym zeby Gmina wyegzekwowala od JW Construction pieniadze (badz budowe) oczyszczalni, drogi - nie wiem co jest mozliwe ale przynajmniej dodanie po pol pasa w kazdym kierunku na sochaczewskiej do trasy szybkiego ruchu jak rowniez wylozenie funduszy na budowe nowego przedszkola i rozbudowe szkolnej infrastruktury w Ozarowie. Powiecie ze to duze oczekiwania - ja odpowiem ze dla Ozarowa to olbrzymi problem i nie powinnismy go oddawac za darmo :)

Pozdrawiam i czekam na kontr opinie :)

M
WjK

Temat postu: Re: Lazurowe Ustronie    
PostWpisano dnia: Sob, 2010-07-24 18:03

ozarowiak napisał:
czytam informacje o powstajacym osiedlu JW Construction, czytam wypowiedzi burmistrza o rozmowach nt pobudowania osiedla w centrum ozarowa i tak sie zastanawiam ...

Zacznijmy od tego, że ożarowskie tereny rolne dysponują jednymi z lepszych klas ziemi ornej, która sprzedaje się pod "asfaltowe łąki" bardzo drogo. Dodajmy do tego, że woda opadowa lubi tutaj długo zalegać bo o skutecznym jej odprowadzaniu jakoś nie pamiętał żaden z panujących dotychczas sołtysów, radnych i burmistrzów. Słysząc zaś o problemach wielu nowych mieszkańców (błotniste drogi i zalane domostwa) można nabrać podejrzeń, iż developerzy także nie przejmują się ani wysoką ceną swych marnych ofert ani przyszłymi kłopotami mieszkańców płacącymi nieraz całe życie za ten gminny bałaganik.

Poniżej Kaputy-Kręczki oraz inwestycja JW Construction - w szczerym polu buduje się betonowe blokowisko, do którego prowadzi jedna zwykła polna droga (poza kadrem, z prawej strony). Natomiast przy samej ulicy powstaje osiedle domków jednorodzinnych.

Kolejne zdjęcie pokazuje budowlany boom przy ulicy już nie na głębokiej wsi lecz w środku miasta. Tutaj również stada potężnych ciężarówek od lat dewastują jedyną drogę dojazdową przeznaczoną dla pojazdów max. 3,5 t.

Co łączy te dwie budowy? Ano fatalne drogi dojazdowe! Zarówno ulica Umiastowska (droga wojewódzka), Sochaczewska (droga powiatowa) jak i Partyzantów (droga gminna) nadają się od wielu lat do remontu. Po zakończeniu inwestycji najprawdopodobniej nie będą się nadawały w ogóle do użytku.

Czarny scenariusz zakłada, że jak tylko tysiące nowych mieszkańców zasiedlą nowe domostwa wtedy dopiero wojewoda, starosta i burmistrz wezmą się do prawdziwej roboty. No bo cóż to za praca zmienić plan zagospodarowania i wydać budowlane zezwolenia - idzie gładko, płynie kasa a i zasług też trochę przybędzie.

Tak więc wykorytują obie drogi na pół metra, założą odwodnienie, przełożą instalacje elektryczne, telekomunikacyjne oraz wodno-kanalizacyjne, nasypią kilka warstw tłucznia i wiślanego piasku, położą asfalt oraz wykonają chodniki i rowerowe scieżki z prawdziwego zdarzenia. Oni, nie wiadomo czy akurat Ci obecni, ale Oni. Zaś mieszkańcy niech się sami martwią jak dojechac do pracy i wrócić potem do swojego wymarzonego "najdroższego" domu.
ozarowiak

Temat postu: Ulice ...    
PostWpisano dnia: Sob, 2010-07-24 19:13

Drogi WJK, Drogar Redakcjo

zgadzam sie z tym co napisales ale mam wrazenie ze temat troche zbywasz. Nie piszesz czy zadasz te pytania Burnistrzowi (zreszta zobacz jaki ladny wywiad na pierwszej stronie naszegj ozarowskiej stronki :) - czyzby wybory sie zblizaly? ). Poniewaz podoba mi sie fakt istnienia portalika (a jestem nowym mieszkancem Ozarowa) licze na to ze bedziesz lokalnym portalikiem z pazurem. Nie mam nic przeciwko takim czy innym politycznym, kulturowym czy religijnym przynaleznoscia jednka jezeli chodzi o sprawy podstawowe - licze ze bedziesz partalem z pazurem i pryncypia nie zagubia sie. Pytania jakie powinienies postawic i tak naprawdze przyszlosc naszego Ozarowa. Czy ma to byc przyszlosc kolejnych reelekcji burmistrza czy przyszlosc rozumiana jako spojna wizja pozwalajaca na rozbudowe infrastruktury, wzrost zatrudnienia czy wzrost liczby mieszkancow. A jezeli wzrost to jaki. Pytanie czy burmistrz widzi wzrost w budowie blokow? Na 5-10 lat tak. Ale za 15-20? Watpie zdecydownie lepiej byloby na razie rozwijac zabudowe niska szeregowa, blizniacza a nie budynki 3-4 kondygnacyjne. Bo infrastruktura nie wydoli na to. A i pewnie zamoznosc mieszkancow bedzie rozna. A jezeli juz budowac wielorodzinnie to raczej z wyszej polki niz nizszej. Ozarow na najblizsze 5-10 lat ma same atuty. Dobry dojazd, blisko Wawy, mnogosc przyrody dookola. Wykorzystajmy to. Stworzmy kolejny konstancin - taki na miare powiatu zachodniego :) - a nie kolejna bialoleke.
Burmistrz mowi o bezrobociu po Kablu. A czy ktos policzyl ile kosztowala pomoc bezrobotnym w ostatnich latach? A czy ktos widzial Ozarowska firme ktora zajmowala by sie ogrodami czy sprzataniem? A ile mamy domkow jednorodzinnych? Gdy tak czesc tych ludzi przeszkolic pomoc im otworzyc male firmy jestem przekonay ze 20-30 osob znalazloby prace (a ogolnie po Kablowych bezrobotnych jest 200 osob wiec to jakies 10-15% ogolu). Mozna by bylo mnozyc przyklady. Zaznacze rowniez ze nie jest to potepienie burmistrza a wskazanie problemow (sa i zaslugi :)) oraz spojrzenie z wysokoci na Ozarow - mam taka mozliwosc bo moja kadencja nie wygasa przed kazdymi wyborami :)

Na koniec dodam ze jestem troche zawiedziny. Ozarow - takie jest moje wrazenie - to miasto z dosc duza iloscia ludzi mlodych. A aktywnosci spolecznej na portaliku, wymiany zdan raczej nie widze. Dlatego proponowalbym ustalic liste priorytetow, moze jakas sada na portaliku i cala nasza (twoja :) ) energie poswiecic na to.

Oto moja lista priorytetow (kolejnosc dowolna :)):
1. JW Construction i osiedle w Kaputach - budowac ale co w zamiana i jakie gwarancje (przed a nie po inwestycji)
2. Partyzantow - kiedy nowa?
3. Remont dworca PKP oraz mini komunikacja miejska ktora dowozilaby rano i wieczorem do i z dworca
4. Tereny zielone - moze warto byloby pomyslec o Parku. Jezeli tylu developerow chce sie u nas budowac niech kupia troche pola i zrobia park z prawdziwego zdarzenia - powiedzmy 10.000 m2.
5. Likwidacja samochodow na ulicy Dmowskiego (od floriana do szkolnej)
6. skuteczniejsze ograniczenie predkosci na skrzyzowaniu dmowskiego z poniatowskiego
7. wlaczenie parku przy poniatowskiego do terenow szkolnych i odgrodzenie od strony poniatowskiego - teraz to miejsce ulubione przez lokalnych wilnbicielu wina marki wino, ktore marnieje opuszczone. Po wlaczeniu do szkoly mozna zrobic plac zabaw, etc ... i miec pewmnosc ze beda sie tam bawily dzieci.
8. zakaz budowy budynkow wiecej niz 3 pietrowych w centum ozarowa - oczywsicei oprocz tych ktore juz powstaly :) (od poznanskiej do sochaczewskiej i od umiastowskiej do strzykulskiej) przynajmniej do czasu powstanai infrastruktury. A do tego czasu tylko zabudowa szeregowa :)

Czekam na komentarze ...
WjK

Temat postu: Re: Ulice ...    
PostWpisano dnia: Sob, 2010-07-24 19:57

ozarowiak napisał:
... mam wrazenie ze temat troche zbywasz ...

Skoro tak to wygląda 'z zewnątrz' to trudno. Pytania, które stawiasz padały już wielokrotnie w przeszłości. Odpowiedzi także i to w większości satysfakcjonujące obywateli.

Moja wcześniejsza odpowiedź to efekt wieloletnich obserwacji działań konkretnych ludzi, którzy od lat co najwyżej tylko wymieniają się stołkami wzajemnie i generują kolejne obietnice bez pokrycia. Bo wizje zawsze były bardzo obiecujące a rzeczywistość jak wygląda - każdy widzi. Także na naszych zdjęciach :-)

Za wszelkie porady bardzo dziękuję zaś pytania każdy może osobiście zadać burmistrzowi i tutaj przedstawić wraz z odpowiedziami :-D

Jeśli o mnie chodzi stawiałbym raczej na otwartą publiczną debatę wszystkich kandydatów na stanowisko burmistrza. Z drugiej strony ta jedyna, która odbyła się 4 lata temu w zasadzie niewiele wniosła. Cechowała ja ostrożność, nijakość i bylejakość :(
ozarowiak

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Nie, 2010-07-25 3:58

Witaj. Zgadza
Się co debaty. Powinna byc nawet jeżeli była niemrawa. Ale ktoś debatę prowadzi. I tutaj widze Twoja role - miedzy innymi gazetami, może powinnismy zaprosić dziennik, wyborcza czy jakiś tygodnik do zorganizowania tego typu wydarzenia? Jednak wydaje mi się ze w takich małych społecznościach to Twoja rola jest zadawanie wydań i reprezentacja mieszkańców. Ja zadałem już kilka pytań w sprawie naszej gminy i zawsze dostawałem okrągłe nic nie znaczące odpowiedzi. Może presja publikacji wywoła bliższe zajęcie się sprawa? Po prostu wydawało mi się ze będziesz aktywnym portalikiem mieszkancow. Bo jeżeli nie to jaka jest rola takiego miejsca jak portalik? Plotek jest za mało ;) wiadomości tez. Nie chce krytykować szczególnie ze sam nic nie robię na rzecz portalu ale. Chce zrozumieć. BTW jak można pomoc?
Edward

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pon, 2010-08-02 12:30

Drogi Marcinie Ożarowiaku.
Kłopot z infrastrukturą i osiedlem JWC polega na tym, mój drogi, że naszemu samorządowi powiatowemu i mazowieckiemu zapomniało się wybudować nowe drogi. Nie ma jak dojechać do Warszawy bo istniejące drogi już teraz są niewydolne. Jedyne na co się z wielkimi trudami rzeczeni zdobyli to lifting. Można pomyśleć o przebiciu Sochaczewskiej do Warszawy, ale to jest straszny problem! Bo trzebaby dogadać się z Bemowem!

Kolejna sprawa, w mojej ocenie stojąca u zarania konfliktu wokół tego osiedla, to zmiana układu sił w gminie :). Obecni radni nie są zainteresowani zmianami bo automatycznie może się okazać, że są poza nawiasem. Budowa osiedla na 10.000 mieszkańców (a tyle sobie pierwotnie ubzdurał deweloper) oznacza kompletne przemeblowanie naszej rady pod względem składu osobowego, liczebności, sposobu wybierania :). Jaki radny będzie zainteresowany nie byciem radnym :)?

Twoje propozycje są fajne, ale mój drogi, nie realne. Nie jestem fanem obecnej rady. Z nimi to nie przejdzie. Nie wiem czy wiesz, ale Strażacka ma być zabudowana wiaduktem nad torami. Właściciel Mazurkasa wymyślił sobie by teren za hotelem, gdzie obecnie stoją dwa bloki mieszkalne, zabudować kompleksem konferencyjnym. Ale rada stwierdziła, że nie będzie biznes pluł im w twarz i nie pozwoliła na zmianę przeznaczenia gruntu. Dzięki czemu, mój drogi, mamy w środku gminy potencjalne zarzewie konfliktu bo raptem ludziom pod oknami będzie szedł wiadukt. Gdyby się zgodzili to ewentualny problem dotyczyłby dwóch niewielkich budynków mieszkalnych, których mieszkańców można by było np przenieść, tak dotyczy kilkuset mieszkańców. Martwisz się by w naszym śródmieściu nie było za wysokich budynków, zapowiada się, że będziemy mieli węzeł drogowy w samiuchnym środeczku :).

Dworzec PKP. Gmina miałaby go wyremontować? Dlaczego mam się składać na remont tego chol..go dworca? Najpierw niech wzrośnie liczba kursów pociągu.

Jak chcesz zlikwidować samochody na Dmowskiego? Takich mamy współobywateli. Działki tyle, że jak się taki z okna wychyli to ma głowę u sąsiada, ale trzy samochody trza mieć i trzymać na ulicy bo w garażu nie ma miejsca nawet na jeden.

Fajne miejsce na park to te pole między Poniatowskiego a Floriana :). Aż się prosi.
Powrót do góry
ozarowiak

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pon, 2010-08-02 13:52

Drogi Edwardzie,

co do infrastruktury ... pewnie masz racje ja skladam to na karb szybkiego wzrostu nieadekwatnie wspomaganego przez wladze samorzadowe. Myslenie troche w dosc mikro skali kiedy ozarow zaczyna robic sie bardziej makro :) Co do Sochaczewskiej - 2 miesiace temu wybralem sie na przejazdzke i wiesz co ... droga to juz jest trzeba tylko nawierzchni. Mozna przejechac na samo bemowo. A patrzac na rozwoj bemowa - mysle ze i wladze bemowa nie mialyby nic przeciwko.

Co do naszych radnych - mamy takich jakich wybralismy. Zastanawialem sie czy nie wystartowac w wyborach ale teraz jestem dosc daleko od Polski i jezeli juz to za 4 lata :). Ale chcialbym zeby radni byli osobami myslacymi, z doswiadczeniem w duzych projektach, i pieniadzach. Zeby oprocz wiedzy samorzadowej mieli wiedze biznesowa, korporacyjna.

Co do osiedla przy strazackiej ... wydaje sie ze przy sensownym zabudowaniu jest szansa na to zeby konfliktu nie bylo. Rozumiem ze w zwiazku z wyborami inwestycja nie zacznie sie teraz tylko w przyszlym roku :)? Ale masz racje jezeli byla szansa na centrum konferencyjne byloby lepiej.

Co do dworca - mysle ze to Paragraf 22. Kiepski dworzec - malo pasazerow - malo pociagow - malo pasazerow - kiepski dworzec :). Od czegos trzeba zaczac i proponuje od dworca. I liczba samochodow sie zmniejszy na drodze, i jakosc powietrza poprawi. Sam jezdzilbym pociagiem (oszczednosci jakies 45 minut dziennie i bezcena ksiazka do poczytania w drodze) ale zatloczone wagony i obskurny dworzec zniechecaja - zima zimno, latem goraco, ble. Uwazam jednak ze jak w kazdym cywilizowanym miescie kolej powinna sie rozwijac. I samorzady powinny to promowac. Zreszta jak kazdy transport publiczny bo to jedyne rozwiazanie na korki - sam wole auto ale uwazam ze to nie praktyczne i fakt ze mam samochod nie oznacza ze musze unieszczesliwiac 100 osob :) to moj problem oni nie powinni cierpiec. Kiedy mieszkalem w Angli, Stanach, Francji do pracy zawsze jezdzilem kolejka. Dodatkowym atutem byl fakt ze moglem wypic lampke wina czy piwo po pracy :)

Co do Dmowskiego - nie mam nic przeciwko malej dzialce; na taka ludzi stac wiec taka sobie kupili. Poza tym dla niektorych to jedyny sposob dojazdu do pracy wiec nie w tym rzecz. Samochody mozna zlikwidowac na dwa sposoby :) znakiem drogowym i mandatami lub zrobieniem sciezki rowerowej tak jak od zamojskiego do szkolnej :) Szczegolnie ze jezdzi tam rano i po poludniu masa samochodow z dziecmi co stwarza dodatkowe zagrozenie.

Co do Parku, grunt w tym miejscu jest wart jakies 600 PLN/m2 wiec raczej nierealne. Myslalem o dwoch rzeczach. Kupinie przez gmine pola ornego gdzies miedzy umiastowska, sochaczewska, poznanska i poniatowskiego - tak ze 2-3 hektary co nie byloby jakims wielkim wydatkiem (zreszta tam sa chyba jeszcze jakies pos pgr owskie pola - przynajmniej ostatki?). Potem posianie na calosci trawy i posadzenie drzew dookola. Boisko orlil + plac zabaw dla dzieci. Potem co roku szkoly z Ozarowa w ramach dni ziemi sadzilyby drzewa zgodnie z palnem i byloby super :) Drugi park juz jest tylko trzeba go odrestaurowac - przy cmentarzu. Na terenie milosnikow oltarzewa trzeba zrobic orlika :) w parku zrobic wycinke, pozbyc sie wron, nowe drozki, jakies lawki, trawa, ogrodzenie pozadek i ludzie zaczna przychodzic. Gmina moglaby organizowac dni lata, wiosny etc ... tak zeby miejsce zylo caly rok. A zima moze lodowisko jakies.

A na zakonczenie mysle ze powinnien nasz portalik dzialac jak najprezniej i naciskac nasze wladze lokalne we wszystkich mozliwych sprawach tak zeby czuly oddech wyborcow na plecach :)
Edward

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pon, 2010-08-02 14:29

ozarowiak napisał:
Drogi Edwardzie,

co do infrastruktury ... pewnie masz racje ja skladam to na karb szybkiego wzrostu nieadekwatnie wspomaganego przez wladze samorzadowe. Myslenie troche w dosc mikro skali kiedy ozarow zaczyna robic sie bardziej makro :) Co do Sochaczewskiej - 2 miesiace temu wybralem sie na przejazdzke i wiesz co ... droga to juz jest trzeba tylko nawierzchni. Mozna przejechac na samo bemowo. A patrzac na rozwoj bemowa - mysle ze i wladze bemowa nie mialyby nic przeciwko.

Mój drogi, nasz Ożarów wlecze się w ogonie podwarszawskich miejscowości pod względem rozwoju :). Do tego samorząd ma dwadzieścia lat, powiatowy ma dwanaście :). Było kiedy pomyśleć o infrastrukturze. Zauważ co się u nas remontuje: główne drogi prostopadłe do głównego kierunku jazdy. Sochaczewska jest ślepa :). Nie bierz pod uwagę Szeligowskiej bo to droga gminna. Na Chrzanowie ma być (podobno) końcowa stacja metra do której można by było dojechać Sochaczewską. Tyle, że ta jest polna i nie słychać by władze powiatu myślały nad jej przebudową.

ozarowiak napisał:
Co do naszych radnych - mamy takich jakich wybralismy. Zastanawialem sie czy nie wystartowac w wyborach ale teraz jestem dosc daleko od Polski i jezeli juz to za 4 lata :). Ale chcialbym zeby radni byli osobami myslacymi, z doswiadczeniem w duzych projektach, i pieniadzach. Zeby oprocz wiedzy samorzadowej mieli wiedze biznesowa, korporacyjna.

Mam wątpliwości czy mają wiedzę samorządową. Niektórzy z nich raczej na pewno jej nie posiadają. Mamy takich radnych, jakich sobie wybraliśmy jednakowoż nie oznacza to, że nie powinniśmy wybrać lepszych. Niestety, cytując znajomego, u nas większe szanse wygrać wybory ma piguła, która ukłuła wszystkie tyłki w gminie niż ktoś kto "myslacymi, z doswiadczeniem w duzych projektach, i pieniadzach. Zeby oprocz wiedzy samorzadowej mieli wiedze biznesowa, korporacyjna".

ozarowiak napisał:
Co do osiedla przy strazackiej ... wydaje sie ze przy sensownym zabudowaniu jest szansa na to zeby konfliktu nie bylo. Rozumiem ze w zwiazku z wyborami inwestycja nie zacznie sie teraz tylko w przyszlym roku :)? Ale masz racje jezeli byla szansa na centrum konferencyjne byloby lepiej.

Drogim gościom centrum wiadukt w niczym by nie przeszkadzał. A konflikt będzie. Nie ma cudów.

ozarowiak napisał:
Co do dworca - mysle ze to Paragraf 22. Kiepski dworzec - malo pasazerow - malo pociagow - malo pasazerow - kiepski dworzec :). Od czegos trzeba zaczac i proponuje od dworca. I liczba samochodow sie zmniejszy na drodze, i jakosc powietrza poprawi. Sam jezdzilbym pociagiem (oszczednosci jakies 45 minut dziennie i bezcena ksiazka do poczytania w drodze) ale zatloczone wagony i obskurny dworzec zniechecaja - zima zimno, latem goraco, ble. Uwazam jednak ze jak w kazdym cywilizowanym miescie kolej powinna sie rozwijac. I samorzady powinny to promowac. Zreszta jak kazdy transport publiczny bo to jedyne rozwiazanie na korki - sam wole auto ale uwazam ze to nie praktyczne i fakt ze mam samochod nie oznacza ze musze unieszczesliwiac 100 osob :) to moj problem oni nie powinni cierpiec. Kiedy mieszkalem w Angli, Stanach, Francji do pracy zawsze jezdzilem kolejka. Dodatkowym atutem byl fakt ze moglem wypic lampke wina czy piwo po pracy :)

Ano. U nas nie myśli się takimi kategoriami. Remont naszego dworca nic nie da jeśli nadal będą jeździć trupy pociągów, w dodatku spóźniając się, raz na godzinę, albo raz na pół godziny. Kiedyś pracowałem w śródmieściu: dojazd pociągiem zajmował mi pół godziny z dojściem, dojazd samochodem zajmował mi godzinę i dłużej. Tylko co z tego, że pociągiem szybciej skoro wracając musiałem prawie godzinę czekać :). Wiadomo, że przesiadłem się z powrotem do samochodu.

ozarowiak napisał:
Co do Dmowskiego - nie mam nic przeciwko malej dzialce; na taka ludzi stac wiec taka sobie kupili. Poza tym dla niektorych to jedyny sposob dojazdu do pracy wiec nie w tym rzecz. Samochody mozna zlikwidowac na dwa sposoby :) znakiem drogowym i mandatami lub zrobieniem sciezki rowerowej tak jak od zamojskiego do szkolnej :) Szczegolnie ze jezdzi tam rano i po poludniu masa samochodow z dziecmi co stwarza dodatkowe zagrozenie.

Jeśli nie mieszczą się na swojej działce to niech wynajmą garaż albo miejsce postojowe zamiast zastawiać ulice. Nie wiem jaki jest związek między tym czymś co udaje ścieżkę rowerową na Parkowej a nie parkowaniem na ulicy?

ozarowiak napisał:
Co do Parku, grunt w tym miejscu jest wart jakies 600 PLN/m2 wiec raczej nierealne. Myslalem o dwoch rzeczach. Kupinie przez gmine pola ornego gdzies miedzy umiastowska, sochaczewska, poznanska i poniatowskiego - tak ze 2-3 hektary co nie byloby jakims wielkim wydatkiem (zreszta tam sa chyba jeszcze jakies pos pgr owskie pola - przynajmniej ostatki?). Potem posianie na calosci trawy i posadzenie drzew dookola. Boisko orlil + plac zabaw dla dzieci. Potem co roku szkoly z Ozarowa w ramach dni ziemi sadzilyby drzewa zgodnie z palnem i byloby super :) Drugi park juz jest tylko trzeba go odrestaurowac - przy cmentarzu. Na terenie milosnikow oltarzewa trzeba zrobic orlika :) w parku zrobic wycinke, pozbyc sie wron, nowe drozki, jakies lawki, trawa, ogrodzenie pozadek i ludzie zaczna przychodzic. Gmina moglaby organizowac dni lata, wiosny etc ... tak zeby miejsce zylo caly rok. A zima moze lodowisko jakies.

Ale ten teren, o którym wspomniałem, to, mój drogi, samiuchny środek Ożarowa :). Co do parku w Ołtarzewie to były plany przebudowania go w teren rekreacyjny, częściowo się to udało: wyremontowano stawy. Ale rada uznała, że kanalizacja ważniejsza. Widocznie nasza droga wadzunia z rady nie słyszała o zrównoważonym rozwoju, i uznała, że pierwszą potrzebą obywateli jest sr..ć a nie odpoczywać :).

ozarowiak napisał:
A na zakonczenie mysle ze powinnien nasz portalik dzialac jak najprezniej i naciskac nasze wladze lokalne we wszystkich mozliwych sprawach tak zeby czuly oddech wyborcow na plecach :)

Mój drogi Marcinie, nie licz na to :). Ten portal to taki twór samoobsługowy: jak se przeprowadzisz wywiad z burmistrzem to se go będziesz mógł przeczytać :).
Powrót do góry
Anonimo

Temat postu: eutanazja    
PostWpisano dnia: Wto, 2010-08-03 21:49

Edward napisał:
Mamy takich radnych, jakich sobie wybraliśmy jednakowoż nie oznacza to, że nie powinniśmy wybrać lepszych

tyle żeś tu naplótł bzdur człowieku że tobie już żaden radny nie pomoże
o pigule nie wspomnę cha cha cha
Powrót do góry
PREZENTACJA NOTATEK:   
Skocz do:  
Zobacz poprzedni temat | Zobacz następny temat |
   Odpowiedz do tematu    Forum Ożarów Mazowiecki Start -> Miasto Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4