<< R E K L A M A
  ŚRODA, 2010-09-08 :: Maria, Nestor, Radosław
  Jutro CZWARTEK, świętują: Aldona, Piotr, Sergiusz
MAPA >>        SZUKAJ / SEARCH >>
KOMUNIKATY >>       BAZA FIRM >>
<< POZDROWIENIA
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wybory 2010 - kto na burmistrza, kto na radnego ?    Odpowiedz do tematu
   Forum Ożarów Mazowiecki Start -> Wybory   Idź do strony 1, 2  Następny  
PREZENTACJA NOTATEK:   
Skocz do:  
Autor Wiadomość
Elwira

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Wto, 2010-09-07 11:15
Odpowiedz z cytatem  Zgłoszenie notatki do przeglądu przez administrację serwisu

Co się dzieje z budową nowego przedszkola na Ożarowskiej? Trochę nic się nie działo, teraz budowa ruszyła ale słyszałam, że nasza rada nie chce się zgodzić na kredyt na tę budowę, co ktoś potwierdza na innym forum Ożarowa.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
WjK

Temat postu: Felicja plus Felicja    
PostWpisano dnia: Pon, 2010-09-06 14:25
Odpowiedz z cytatem  Zgłoszenie notatki do przeglądu przez administrację serwisu

Edward napisał:
... Drogi WjK, rozumiem, że jesteś wyznawcą teorii "nie będzie biznes pluł nam w twarz" ...

Kto był w Mazurkasie podczas wręczania tegorocznych Felicji ten wie o co chodzi, albo przynajmniej wiedzieć powinien. Kto nie dostąpił zaszczytu obecności tamże ten podobnie błędne wnioski wyciagnąć może z mojego wcześniejszego postu :-)

Edward napisał:
... Wybitnym osiągnięciem rady było to, że tam gdzie mogły być sale konferencyjne (którym jest kompletnie obojętne co mają za sąsiedztwo) teraz są bloki mieszkalne ...

Zgadzam się całkowicie co do ewidentnego błędu. Nie jestem tylko pewien kogo i w jaki sposób tak skutecznie przekonali jedni inwestorzy a inni zorientowali się w temacie po niewczasie? Zastanawia mnie, kto z radnych zasugerował takie a nie inne zagospodarowanie tego terenu i dlaczego? No, bo chyba nie wpadło na ten pomysł piętnaścioro radnych jednocześnie? No i dlaczego zawodowi urzędnicy nie sprzeciwili się tak fatalnej w skutkach koncepcji?!

Osiedle przy Strażackiej, z wejściem także od Kolejowej, budowano z wielką pompą. Nazwano je 'Felicją' tak jak tę honorową nagrodę przyznawaną za szczególne zasługi na rzecz rozwoju miasta i gminy. W tym roku otrzymał ją m. in. Mazurkas. I co z tego, że uchwalą Rady skoro na konkretny wniosek 'rady starszych' z burmistrzem na czele (kapituła). I nie Rada wręczała tę 'Felicję' lecz burmistrz osobiście (tutaj fotka)?

Czyż plany zagospodarowania nie są uchwalane wg podobnego schematu?
Edward

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pon, 2010-09-06 12:41

Mój drogi Pietro, JL nie ma racji bo samo rzucanie tanimi komunałami nie oznacza mania racji.

Drogi WjK, rozumiem, że jesteś wyznawcą teorii "nie będzie biznes pluł nam w twarz". Wybitnym osiągnięciem rady było to, że tam gdzie mogły być sale konferencyjne (którym jest kompletnie obojętne co mają za sąsiedztwo) teraz są bloki mieszkalne (których mieszkańcy za obojętne już tego nie mają). A jak dobrze wiesz w ramach modernizacji linii kolejowej mają być budowane bezkolizyjne przejazdy kolejowe. Obecna sytuacja jest taka, że gapy które kupowały mieszkania za Mazurkasem nie posprawdzały co mają mieć za sąsiedztwo ale również nie oddadzą tego bez walki. Miarą jakości sprawowania władzy jest również zdolność do przewidywania konsekwencji podejmowanych decyzji. Nasza wadzuchna z rady gminy, nie pozwalając na budowę sal konferencyjnych, doprowadziła do potencjalnego konfliktu w tym miejscu między władzą lokalną (wiadomo: burmistrz wszystkiemu winien bo tak twierdzi rada), PKP (jako inwestorem), mieszkańcami (głównie same sobie winne gapy bo mogły przeczytać plan zagospodarowania).

To taki mój głos w dyskusji o radnych i reszcie :).
Powrót do góry
WjK

Temat postu: Zapisane niby jest ...    
PostWpisano dnia: Sob, 2010-08-21 17:06

www.ozarow.maz.pl//index.php?option=content&task=view&id=1242&Itemid=251&nonews=1

... według Kodeksu Etycznego Urzędnika UMiG Ożarów Mazowiecki pracownik tego Urzędu traktuje swoją pracę jako służbę obywatelską. dobro publiczne przedkłada nad interesy prywatne, załatwia sprawy bez zbędnej zwłoki?

... Radni biorą udział w spotkaniach z mieszkańcami Gminy, nie przyjmują żadnych zobowiązań wynikających ze znajomości?

Żółty pasek reklamowy PORTALiK'a od miesiecy promuje szlachectwo tych przez nas wybranych. Oczywiście to na papierze. A jak jest w życiu?

No a teraz podyskutujmy o radnych, sołtysach, urządnikach i burmistrzach w przeddzień wyborów samorządowych :-)
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2010-08-18 21:55

No cóz Edwardzie. JL wiele racji ma. Ty pewnie róznież. Ale ja i tak wiem swoje. DUża firma? To taka, która daje pracę kilkuset ludziom. A ci ludzie nie przyjdą za nia z wawy np. Dużą firma była fabryka kabli. Pracowało tam kilka set, a nawet chyba kilka tysiecy osób około 2000?? Byli to zarówno ciecie ;) jak i pracownicy produkcyjni, ale i pracownicy biurowi, z wyższym wykształceniem na sttanowiskach kierowniczych, czy też tacy bez wyższego wykształcenia, ale z wiedzą i doświadczeniem, bo jak przypomnę fabryka ta zaszów kiedy była państwowa, była jedna z najlepszych w europie, a pewno i w świecie. Kabel szedł na zachód i wschód. Park maszynowy był nowoczesny i czesto odnawiany ulepszany. Zrestzą chyba na tych maszynach zalezało niszczycielowi cupiałowi, co nawet wisły nie umie poprowadzić jak nalezy ;)
Dale idąć, któz jest kompetentną osobą w naszym powiecie i w naszej gminie?????? Proszę mi pokazać palcem i uzasadnic. I odbijam dalej piłeczke . Stanowiska nie moga być obsadzane niekompetentnymi kumpalmi burmistrza czy też radnego z jego kliki ;)
Ogólnie dyskusja przestaje mi się podobać jak dawniej. Edward gadał ciekawostki i było sympatycznie, ale obecna dyskusja Edwarda i JL przeobraża się w dyskusję POPiSową. Edward jako zwolennik burmistrza jedzie po Kanclerzu, JL jako być moze zwolennik Kanclerza jedzie po burmistrzu, ja jako zwolennik mądrej władzy siedzę tu i płacze nad jej głupota.
Powrót do góry
WjK

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2010-08-18 21:40

Edward napisał:
pietro napisał:
A jakas większa firma by się u nas przydała. To nie podlega dyskusji.

Etam. Miało być duże centrum konferencyjne, nasza rada wypięła się na to. I co to ta "większa firma"? Ani w Łomiankach, ani w Piastowie nie widziałem firm, które by spełniały moją definicję "większej".

To dobry trop. Tylko szkoda, że podczas nagradzania prezesa Mazurkasa nagrodą 'Felicji 2010' nagradzający usłyszeli z ust nagradzanego, że nagradzający popsuli mu plany związane z większą ekspansją na tutejszym rynku.

Sorry, ale jeśli 'dobry' biznes ma być dyktatem dla lokalnej społeczności to znaczy, że zamiast wszechwiedzących sekretarzy PZPR, jak to bywało w czasach PRL-u, są dziś wśród nas wyznawcy "jedynie słusznego dolara" lub innego Boga Mamony. Czy po to warto było zmieniać ustrój? :-)
Edward

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2010-08-18 12:16

pietro napisał:
Cóż powiedzieć. Edward i JL potwierdzili moje wieloletnie obserwacje.

Mój drogi Pietro :). JL, czy inny Pawełek, niczego ci nie potwierdził bo to niedouczony człeczek luźno osadzony w naszej rzeczywistości w dodatku manipulant :).

pietro napisał:
Polskie prawo, przepisy, uchwały i wszystko co wyznacza normy życia w naszym kraju jest powalona do góry nogami i zupełnie nieprzystosowane do życia. Władza robi wszystko, aby ludziom żyło sie trudniej. Powiat jedno, gmina drugie. Jedno zależy od powiatu, co innego zalezy od gminy, ale to pierwsze i tak powiat jak zrobi, to gmina zrobi po swojemu, bo jedno zalezy od drugiego, a drugie jest zależne od pierwszego. Bez sensu to jest, ale chodzi tylkoi wylącznie o to, aby biurokracja istniała i chleb rzeszy urzedników dawała.

Mój drogi, Polskie prawo jest dostatecznie precyzyjne by do takich abstrakcji nie dochodziło. Jednakowoż, po pierwsze, stanowiska nie mogą być obsadzone niekompetentnymi kumplami starosty czy byłego wicestarosty którym groziło bezrobocie, po drugie, obywatel musi umieć z tego prawa korzystać. Czyli nie może być takim JL z martwicą utrzymującą uszy przy głowie :).

pietro napisał:
JL dobrze gada. pewne kwestie nalezy przedyskutować z mieszkańcami. i kontrolowac to co się dzieje. Czyli jak ktoś pisze, że bedzie działalnosc nieuciazliwa, to sprawdzic, czy taka jest. A nie czekac aż mieszkańcy krzyku narobią.

Mój drogi, JL ma w nosie mieszkańców, tylko luybi pokrzyczeć i być w centrum uwagi. Jak zresztą każdy frustrat i nieudacznik. Jeśli ja czegoś od urzędu potrzebuję lub chcę wymóc to ruszam dupsko i działam zamiast smęcić, że to nie wina powiatu tylko burmistrza. Jak jakiś durak chce mieć przejście dla pieszych to za długopis i pisać pismo a nie złorzeczyć, że burmistrz sam na to nie wpadł.

pietro napisał:

Etam. Miało być duże centrum konferencyjne, nasza rada wypięła się na to. I co to ta "większa firma"? Ani w Łomiankach, ani w Piastowie nie widziałem firm, które by spełniały moją definicję "większej".

JL napisał:
Brednie.

Mój drogi JL czy jak się tam wabisz na tym czy innym forum :). Ty sobie wyobrażasz, że jesteś dla mnie partnerem do rozmowy? :)
Powrót do góry
JL

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2010-08-18 10:28

Edziu, Kaziu,

przez chwilę myślałem, że przestałeś czytać "panią domu" i "wielki świat kuchenny blat". Po lekturze Twoich wypocin dochodzę do wniosku, że niestety się pomyliłem:). Tym razem nie odniosę się do Twojej wypowiedzi, nie mam czasu.

Co do wielkich graczy, którzy inwestują pod Warszawą.
Spójrz np. na Piaseczno, Łomianki. W czym Piaseczno, Łomianki poza lokalnymi włodarzami, są lepsze od Ożarowa?

Dlaczego obrażasz mieszkańców gminy pisząc, że muszą pracować jako
cieciowie. Nie mierz wszystkich swoją miarą.
[b]Tu mieszkają również ludzie, którzy skończyli w przeciwieństwie do Ciebie, wyższe szkoły, a nie tylko podstawówkę![/b]

Reasumując, może warto ściągnąć inwestorów, którzy będą wykorzystywali wiedzę okolicznych mieszkańców? Może warto się zastanowić dwa razy nad lokalizacją danej inwestycji a nie ładować drukarni do centrum miasta, asfaltowni w zabudowania wiejskie, a parkingu przeładunkowego stawiać przy szkole?

[b]Asfaltownia (nie asfalciarnia - Absolwencie podstawówki)[/b] miał powstać w miejscowości Święcice, jadąc od Ożarowa Mazowieckiego w kierunku Błonia za skrzyżowaniem na Rokitno.

Niestety lepszego linka w sieci nie znalazłem (jedynie na drugiej zakładce wspomnianej strony) są zdjęcia, na którym jest Pan Kazmierz S., pan Tokarczyk, oraz przedstawiciele inwestora.

Niestety prasa więcej uwagi zarzutom karnym postawionym Kazimierzowi S. - http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/490610_Oskarzony_burmistrz_Ozarowa_.html
dlatego lepszego źródła wiedzy nie znalazłem.

"Ja oczekuję wyższych standardów od osoby, która pełni tak ważną funkcję w naszej małej ojczyźnie".
Powrót do góry
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Wto, 2010-08-17 18:25

Cóż powiedzieć. Edward i JL potwierdzili moje wieloletnie obserwacje. Polskie prawo, przepisy, uchwały i wszystko co wyznacza normy życia w naszym kraju jest powalona do góry nogami i zupełnie nieprzystosowane do życia. Władza robi wszystko, aby ludziom żyło sie trudniej. Powiat jedno, gmina drugie. Jedno zależy od powiatu, co innego zalezy od gminy, ale to pierwsze i tak powiat jak zrobi, to gmina zrobi po swojemu, bo jedno zalezy od drugiego, a drugie jest zależne od pierwszego. Bez sensu to jest, ale chodzi tylkoi wylącznie o to, aby biurokracja istniała i chleb rzeszy urzedników dawała.
JL dobrze gada. pewne kwestie nalezy przedyskutować z mieszkańcami. i kontrolowac to co się dzieje. Czyli jak ktoś pisze, że bedzie działalnosc nieuciazliwa, to sprawdzic, czy taka jest. A nie czekac aż mieszkańcy krzyku narobią.
Powrót do góry
Edward

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Wto, 2010-08-17 17:26

JL napisał:
Dawno mnie nie było, a tutaj się mój faworyt - Edward, wypowiada
I muszę przyznać, że Edward zaczyna używać sformułowań, o które go nie podejrzewałem - chyba przeczytałeś jakiś słownik, czy co:).
Cytat:
"Cóż za finezyjny język, cóż za cięta riposta. A jakie, mój drogi, pokłady wysublimowanej intelektualnie retoryki".

Wspaniale Edziu, wspaniały dobór słów:). Brawo!

Już po urlopie, mój drogi Pawełku? Jak było? Czy aby nie wiało? :)

Droga Elwiro, jaśnie piszący mój drogi przedmówca nawet nie wie, że sobie przeczy :). Bo skoro powiat nie może zablokować inwestycji nie dając zgody na korzystanie z dróg przez samochody bo przegra w NSA (a jak dobrze wszyscy wiemy, nasz drogi powiat był bardzo rad z cementowej inwestycyjki :) ) to tym bardziej gmina nie obroniłaby mieszkańców przed drukarnią. Jeśli plan pozwala to umarł w butach, moi drodzy :). Sąd by przeczytał plan, niezbyt go analizując. A jeśli nie ma planu tylko są wydawane warunki zabudowy to tym bardziej gmina by przegrała. Decyzje burmistrza byłyby uchylone, tak jak zostały uchylone negatywne decyzje dotyczące cementowni. W planie są zapisy uniemożliwiające budowę firemki, która smrodziłaby i hałasowała na okolicę bo tak stanowi plan (też se przeczytałem, a co :) ). Więc skoro firma dostała pozwolenie na budowę z powiatu, to albo ktoś w powiecie nie doczytał co jest w planie, albo firemka twierdziła, że nie będzie ani hałasować, ani smrodzić. Ale zawsze to lepiej pleść głupoty i sypać frazesami, prawda Pawełku :)?

A ten link do artykułu o asfalciarni jest zajebisty :). Moi drodzy, nic tam nie ma. A ja, na ten przykład, wolałbym wiedzieć gdzie ta asfalciarnia miała się konkretnie mieścić.

JL napisał:
I proszę, nie sugeruj czytelnikom tego portalu, że powiat może ustawić znaki inaczej niż sobie tego życzy gmina - taką mamy konstrukcję prawną - jednak to jest martwy zapis i tyle, koniec dyskusji

Mój drogi, nawet nie wiesz jak bredzisz :). Mój drogi kłamczuszku, to starosta zarządza ruchem na drogach gminnych a nie burmistrz. Służby gminne są tylko odpowiedzialne za stan techniczny znaków na drogach gminnych. Za to jakie znaki sterczą przy drogach gminnych i powiatowych odpowiada, ni mniej, ni więcej, nasz drogi starosta Jan Żychliński a w jego zastępstwie nasz drogi wicestarosta Leszek Tokarczyk. I choćbyś nie wiem jak kłamał to takie jest prawo. Burmistrz może co najwyżej uprzejmie prosić by szychy z (hohoho) powiatu raczyły przystawić pięcząteczkę na projekciku i złożyły podpisik. W przeciwnym wypadku jest to samowola i burmistrz może popełnić wykroczenie jeśli nakaże postawić znak w miejscu nie uzgodnionym.

JL napisał:
Jeżeli gmina idzie w określonym kierunku, to powiat na złość nie będzie podejmował decyzji, żeby coś tam komuś utrudnić.

A więc, moi drodzy, to jest tak :). Jak burmistrz coś robi to "Dlatego Panowie i Panie zasiadające-y w radach, pełniący obowiązki burmistrzów, starostów, itd., rozmawiajcie z nami, a nie podejmujcie decyzji zza biurka" ale jeśli sprawa dotyczy powiatu to już "powiat na złość nie będzie podejmował decyzji, żeby coś tam komuś utrudnić" :). Ubaw po pachy :).

Jeszcze mi umknęło :).

Nasz nieoceniony specjalista do spraw obrony powiatu za wszelką cenę raczy jeszcze pisał takie głupoty:

JL napisał:
Gdyby miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego był inny, nie byłoby tej inwestycji. Wystarczyło go zmienić. Dlatego też proszę, nie zrzucaj winy na innych, bo decyzja co do planu zagospodarowania przestrzennego jest w gestii gminy nie powiatu.

No jakżeby inaczej, mój drogi :). Zawsze można by było zap..ać parę kilometrów do najbliższego sklepu, bo przecież nie można by było żadnego wybudować bez "U" :). Ale co tam :). Mój drogi, w gestii powiatu są pozwolenia na budowę, wiesz? To takie dokumenty wydawane na podstawie planów zagospodarowania. Pozwolenie na budowę nie może być sprzeczne z planem zagospodarowania. Rozumiesz, mój drogi, czy mam ci to tłustym drukiem? :)

JL napisał:
Czy do naszej gminy nie można ściągnąć - zachęcić - potężnego inwestora, który wykorzystywałby intelekt lokalnych mieszkańców a nie ich siłę fizyczną, czy cierpliwość, bo jak to inaczej nazwać, Panów ochroniarzy?
Czy nie stać lokalnych włodarzy na to, aby zachęcić jakiś zagraniczny koncern na postawienie w naszej gminie centrum badawczo - rozwojowego czy świadczącego usługi np. doradczego?

Tak jest :). Mamy dojazd do Warszawy więc niech Microsoft, Philips, BP, Orlen i jeszcze z kilkanaście innych stawiają u nas swoje biurowce bo nasze wyedukowane miejskie elity muszą za cieciów robić a mogłyby za kadrę kierowniczą :).

Ale jazda :). Moi drodzy, takiego ubawu to ja już dawno nie miałem :).
Powrót do góry
JL

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Wto, 2010-08-17 15:51

Napisz proszę, jeszcze że to powiat ustala Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Błagam Cię...

Gdyby miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego był inny, nie byłoby tej inwestycji. Wystarczyło go zmienić.

Dlatego też proszę, nie zrzucaj winy na innych, bo decyzja co do planu zagospodarowania przestrzennego jest w gestii gminy nie powiatu.

I proszę, nie sugeruj czytelnikom tego portalu, że powiat może ustawić znaki inaczej niż sobie tego życzy gmina - taką mamy konstrukcję prawną - jednak to jest martwy zapis i tyle, koniec dyskusji.
Jeżeli gmina idzie w określonym kierunku, to powiat na złość nie będzie podejmował decyzji, żeby coś tam komuś utrudnić.

Jeżeli każdy by się kierował sympatiami i antypatiami, to nic by w tym kraju nie powstało.

Ponowię kwestię, że taką inwestycję można zrealizować w mniej uciążliwym miejscu, a nie przy szkole. Przecież działki o tym samym przeznaczeniu są również przy trasie szybkiego ruchu, a nie przy szkole podstawowej. Nasz włodarz przecież mógł zaproponować inną działkę, nieprawdaż?
Powrót do góry
Elwira

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Wto, 2010-08-17 15:15

JL napisał:
Elwiro,

zarzucasz mi kłamstwo, a sama mijasz się, delikatnie ujmując, z prawdą.
Napisałaś m.in., że "Gmina wydaje tylko plan zagospodarowania", a to nie prawda, bo również "Decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu".
Czyli, jeżeli w warunkach, czy w planie już coś zostało przez Gminę nakreślone, to Powiatowi wara od tego.
I żadnymi fortelami jak brak pozwolenia na korzystanie dróg nic się nie osiągnie - pisałem o NSA, gdzie takie sprawy mają swój kres.

Znowu kłamiesz. Warunki zabudowy są wydawane tylko wtedy gdy nie ma planu a nie "również". Powiat nie musi wydawać zezwolenia na korzystanie z drogi przez pojazdy cięższe niż pozwalają na to przepisy, zwłaszcza gdy mogłoby to być niebezpieczne dla innych. Jak zwykle pleciesz.

Resztę skasowałam bo nadaje się na przemówienie kandydata a nie temat do dyskusji.
Powrót do góry
JL

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Wto, 2010-08-17 14:16

Elwiro,

zarzucasz mi kłamstwo, a sama mijasz się, delikatnie ujmując, z prawdą.
Napisałaś m.in., że "Gmina wydaje tylko plan zagospodarowania", a to nie prawda, bo również "Decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu".
Czyli, jeżeli w warunkach, czy w planie już coś zostało przez Gminę nakreślone, to Powiatowi wara od tego.
I żadnymi fortelami jak brak pozwolenia na korzystanie dróg nic się nie osiągnie - pisałem o NSA, gdzie takie sprawy mają swój kres.

Nie będę jednak koncentrował się na zarzutach, że mijasz się z prawdą. Chciałbym abyśmy na tym forum, dali czytelny sygnał rządzącym, że należy z mieszkańcami rozmawiać i konsultować decyzje o inwestycjach, żeby takich kwiatków jak drukarnia, asfaltownia, czy parking przeładunkowy nie było.

To my, mieszkańcy danego osiedla, wsi, czy ulicy, wiemy, co chcemy, czego oczekujemy, a czego sobie nie życzymy. Wszystkie trudne, niepopularne decyzje powinny być konsultowane, po to chociażby, żeby zastanowić się raz jeszcze, czy aby na pewno ta lokalizacja jest najwłaściwsza.
Przecież taki parking przeładunkowy mógł stanąć nie w centrum Płochocina, a przy Poznańskiej, asfaltownia nie przy domach, a gdzieś w polu, w końcu drukarnia nie w centrum miasta, a poza nim.
Czy na pewno nie ma innych wolnych działek, które można by wykorzystać?

Zastanawiałem się nad tym, czy taka inwestycja przyniesie chociażby nowe miejsca pracy? Otóż absolutnie nie. Na parkingu pracuje kilku Panów ochroniarzy, w drukarni ekipa została przywieziona.

Czy do naszej gminy nie można ściągnąć - zachęcić - potężnego inwestora, który wykorzystywałby intelekt lokalnych mieszkańców a nie ich siłę fizyczną, czy cierpliwość, bo jak to inaczej nazwać, Panów ochroniarzy?
Czy nie stać lokalnych włodarzy na to, aby zachęcić jakiś zagraniczny koncern na postawienie w naszej gminie centrum badawczo - rozwojowego czy świadczącego usługi np. doradczego?

Dlaczego potężne korporacje wybierają okoliczne gminy, a nie nasz Ożarów? Mamy doskonałe połączenie z Warszawą, mamy bazę hotelową, mamy wreszcie mieszkańców, którzy zamiast pracować w Warszawie, mogliby pracować dla firmy, która zdecydowałaby się zainwestować w Ożarowie.

Mamy mnóstwo atrybutów, których niestety nie umiemy wykorzystać.

Ludzie oczekują od włodarzy lokalnych, że bedą respektowali ich prawo do godnego, spokojnego, bezpiecznego życia.

Dlatego Panowie i Panie zasiadające-y w radach, pełniący obowiązki burmistrzów, starostów, itd.,
rozmawiajcie z nami, a nie podejmujcie decyzji zza biurka.
Burmistrzem się bywa, a mieszkańcem się jest:).

Co do asfaltowni - http://www.ozarow.maz.pl/index.php?option=content&task=view&id=825&Itemid=43&nonews=1&limit=1&limitstart=0
Pamiętam jak dziś, jak p. Kazimierz S. dwoił się i troił próbując udowodnić, że taka inwestycja poprawi jakość życia mieszkańców:).

Marek Porcjusz Katon kończył każde swoje wystąpienie słowami:
"Poza tym uważam, iż Kartagina powinna zostać zburzona"

Ja każdy swój post będę kończył słowami:
"Ja oczekuję wyższych standardów od osoby, która pełni tak ważną funkcję w naszej małej ojczyźnie".
Powrót do góry
Elwira

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Wto, 2010-08-17 12:28

Pietro, to jest usługa druku, bo drukują nie swoje materiały. Ale to szczegół. Z tego co piszesz wynika to co pisałam wcześniej. Ubiegali się o jedno, wybudowali drugie. Na prawdę są to dla mnie bardzo kiepscy biznesmeni skoro poszli na konflikt. Albo zaoszczędzili na linii produkcyjnej, filtrach i tak dalej. Oby tylko sprawa nie przerodziła się w krucjatę przeciwko kandydatom, bo w szczerość intencji "obrońców" mieszkańców nie wierzę. Jeśli budynek jest wykorzystywany niezgodnie z przeznaczeniem można było zgłaszać to do PINB. Słyszałam, że w Szeligach doszło w tej kadencji do jakiejś rozbiórki, więc można było też interweniować w tym przypadku.
Powrót do góry
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pon, 2010-08-16 19:52

Drukarnia powstała jakis czas temu. Burmistrz zapewniał mieszkańców, że to będzie nieuciążliwa działalność usługowa. Podobno o taką zgode wystapił inwestor. Ale według inwestora druk, to nie produkcja, tylko usługa druku. Więc wszystko jest ok. Widocznie zadnych badań nie trzeba było i wyszło jak wyszło. To ze urząd miasta nie kontroluje tak dużych zakładów, to już inna sprawa. nie wiem czy nie musi, czy się nie chce. Burmistrz za wiele do powiedzenia nie miał. Odysal do pana ze środowiska, który coś tam obiecał. Licze, ze wyniki wszelkich kontroli będa ujawnione.
Burmistrz z jednej strony chce rozwoju, nowych zakładów (pomijam fakt, że wraz z drukarnia przyszła załoga, więc z naszego miasta mało kto miał szanse na zatrudnienie) i przesłania mu to byc może niedogodnosci. Liczy byc moze juz podatki od tych firm. A nie pomyśli jak sam by się czuł, jakby za płotem produkkowali mu asfalt, czy też drukowali cos na foliach opakowaniowych.
Troszkę byc moze zbyt gurnolotne myślenie, a za mało takiego życiowego, chłopskiego ;) podejścia.
Powrót do góry
Elwira

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pon, 2010-08-16 16:23

pietro napisał:
no to na osiedli Mickiewicza tak nam fajnie wybudował, że niech go pies pogoni ;) Elwiro tak fatalnego przykładu, to się nie spodziewałem. To to samo co by wybudował asfalciarnię w Święcicach.
A JL i tak dobrze gada ;)

Źle gada :). Myślę, że to jego problem, nie ma sensu nad tym debatować.

Piszesz o drukarni? Jeśli dobrze rozumiem tekst z OBI to budynek jest wykorzystywany niezgodnie z przeznaczeniem? Szkoda, że dopiero teraz burmistrz zaczął działać. Ale, gdyby to dotyczyło mnie, nie oglądałabym się na burmistrza czy starostę, tylko sama działała.

Nadal nie rozumiem dlaczego kierownictwo drukarni tak się zachowało. Przecież ludzie mają nosy i uszy. Protesty były tylko kwestią czasu.
Powrót do góry
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sob, 2010-08-14 19:40

no to na osiedli Mickiewicza tak nam fajnie wybudował, że niech go pies pogoni ;) Elwiro tak fatalnego przykładu, to się nie spodziewałem. To to samo co by wybudował asfalciarnię w Święcicach.
A JL i tak dobrze gada ;)
Powrót do góry
Elwira

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sob, 2010-08-14 14:56

Pietro, JL bardzo źle pisze, w dodatku kłamie.

Kłamie bo trzeba naprawdę bardzo dużo złej woli pisząc, że burmistrz buduje tylko w Ołtarzewie. Najpierw budował na Zientarówce, dużo budowało się na Osiedlu Mickiewicza.

Źle pisze bo widocznie nie ma pojęcia o obowiązujących procedurach, albo też kłamie bo nie wierzę by ktoś mógł być tak niedoinformowany. Pozwolenie na budowę wydaje powiat, odbiór i dopuszczenie do użytkowania też przeprowadza powiat, przepustkę na korzystanie z dróg powiatowych wydaje powiat. Gmina wydaje tylko plan zagospodarowania i jeżeli inwestor chce wybudować coś niezgodnego z planem to nie powinien dostać pozwolenia na budowę, jeśli to co wybudował używa inaczej niż określone w planie, powinien utracić zgodę na użytkowanie, jeśli po drodze dojazdowej musiałyby jeździć samochody cięższe niż można, właściciel drogi powinien wydać na to zgodę. Inwestor, by zacząć inwestycję, najpierw musi uzyskać zgody. To co JL napisał brzmi jakby najpierw inwestor budował, potem załatwiał dokumenty, co jest kompletną niedorzecznością.

Nie wiem jak miało być z asfaltownią. Nie znam sprawy. Sprawę cementowni znam tylko z opisu WjK i tego co słyszałam. Z opublikowanego tekstu wynika, że burmistrz był przeciwko, wszystkie służby powiatowe były za. Kanclerz ma w tej sprawie tylko taki udział (przynajmniej tyle wiem), że przedstawia ją w odmiennym kontekście.
Powrót do góry
B-52

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pią, 2010-08-13 21:36

Po wpisach widać moim zdaniem że Edward i Elwira to jedna i ta sama osoba. Troll jak już mówiłem.
Powrót do góry
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pią, 2010-08-13 19:54

JL bardzo dobrze pisze. No do umiłowania Edwarda się nie dołączę, choc lubie czytać co ów Kaziu pisze ;)
Ale dalej pisze dobrze do Elwiry. Według jej słów winny jest powiat, w osobie Kanclerza. Który za wszystkie sznurki pociąga i kręci wszystkimi. A najbardziej Wójcikiem i jego kliką. A powiat to jednak instytucje, samodzielne, myślące.
Jeśli chodzi o inwestycję gminne, to dziwnie mam wrażenie, ze w tym iż nie powstała asfalciarnia i cementowania, zasług Stachurskiego burmistrza naszego nie ma zbyt wiele. Przecież jako szef wszystkich szefów w gminie zależy mu na "rozwoju" ściąganiu inwestorów, jak widać bez względu na rodzaj działalności. W tych wszystkich przypadkach to okoliczni mieszkańcy blokowali inwestycje. Na osiedlu Mickiewicza nikt nie blokował drukarni, bo uwierzono władzom, ze dopilnuja inwestora i działalność będzie nieuciażliwa. Na spotkaniu z mieszkańcami, to mieszkańcy dość emocjonalnie prowadzli dialog z inwestorem. Burmistrz nic mądrego do powiedzenia nie miał.
Powrót do góry
JL

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pią, 2010-08-13 15:44

Dawno mnie nie było, a tutaj się mój faworyt - Edward, wypowiada
I muszę przyznać, że Edward zaczyna używać sformułowań, o które go nie podejrzewałem - chyba przeczytałeś jakiś słownik, czy co:).
Cytat:
[i]"Cóż za finezyjny język, cóż za cięta riposta. A jakie, mój drogi, pokłady wysublimowanej intelektualnie retoryki".[/i]

Wspaniale Edziu, wspaniały dobór słów:). Brawo!

Wracając do Elwiry.
Moja Droga,

nie dbam o to, czy ktoś wywala wątki, czy nie, ja odniosę się jedynie do Twoich, poniżej zacytowanych słów:
[quote]Jak mam to rozumieć? Będą wyburzać drukarnię, przeładunek samochodów, cementownię, która nie powstała między innymi dzięki burmistrzowi? To jest program kandydata na burmistrza? Przecież do powstania każdej z tych firm potrzeba było dokumentów z różnych instytucji, w tym powiatowych. A za wszystko winny obecny burmistrz?[/quote]

Jak, napisz mi moja droga, sobie wyobrażasz, że gospodarz gminy pozwala na inwestycję, a ktoś tam z powiatu ustawia tak znaki, żeby przedsiębiorca nie mógł dojechać do swojej firmy, żeby nie mógł de facto wykonywać zadań, do których firmę powołał?
BŁAGAM CIĘ!

Nikt o zdrowych zmysłach, nie zablokuje na przykład znakami drogowymi dojazdu do jakiejś firmy, jeżeli już ktoś na przykład kupę kasy tam zainwestował. Przedsiębiorcy też mogą się poskarżyć na decyzję administarcyjną np. do NSA (znam podobne wyroki).

Twój argument jest więc kompletnie nie trafiony.
Nie trafiony jak ta inwestycja i pewnie kilka innych by się nie znalazło.

Ci co mieszkają poza Płochocinem / Święcicami, itd., nie wiedzą może, że w Płochocinie czy w Święcicach miała powstać asfaltownia - Pan Burmistrz na spotkaniu z mieszkańcami opowiadał o ogromnych korzyściach dla gminy, o wzroście zatrniudniea, o wpływach z podatków, itd.
Gdy jednak nie doszło do inwestycji, gdyż okoliczni mieszkańcy dali do zrozumienia, że sobie tego nie życzą, to odstąpiono od tego wspaniałego pomysłu.
Gdyby nie ich determinacja, wówczas to mielibyśmy kolejny kwiatek do korzucha jakim jest wspomniany parking czy inna drukarnia.

Ja nie neguję jedynie pracy a raczej zaniechań obecnie nam panującego. Dla mnie nie ma znaczenia, czy jest to oskarżony p. Kazimierz S. czy inny Wójcik.

Ja oczekuję wyższych standardów od osoby, która pełni tak ważną funkcję w naszej małej ojczyźnie.

Marzę o kandydacie, który będzie dbał o zrównoważony rozwój gminy, a nie tylko np. Ołtarzewa, w końcu już wkrótce będziemy wybierali Burmistrza MIASTA I GMINY OŻAROWA MAZOWIECKIEGO.
Powrót do góry
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Czw, 2010-08-12 21:14

No więc już odpowiadam ;)
Elwiro nasz ośrodek działa podle to wiem. Sam nie raz stałem w kolejce. I stojąc w kolejce zauważyłem, że ludzie sami biorą numerki przede wszystkim do dr Milej. Mimo, ze w tym czasie przyjmują inni lekarze. Więc moim skromnym zdaniem bałagan trwa, to fakt, ale że ludzie maja zaufanie do dr Milej, to moim zdaniem fakt niezaprzeczalny. A to że startuje do samorządu mnie nie martwi, ani nie cieeszy. Jej wybór. Uważam, ze pod względem merytorycznym można ją zaliczyć do grupu Kanclerz, Stachurski, Isakiewicz. Stad moja propozycja.
Proszę zauważyć, że wciaz poruszamy się w wśakim gronie tych samych głow. Żadnego nowego kandydata nie ma. Wybór więc bedzie nijaki, czyli taki sam. Jak do sejmu, od 20 lat te same gęby ;)
Ekwir, nie zamierzam się denerwować Stachurskim, Kanclerzem, Twoimi wypowiedziami, czy też kogos innego. Nikt nie urazi moich uczuć religijnych czy też nikt mnie nie zniesmaczy. Każdy ma prawo powiedziec co uważa, z zachowaniem pewnej kultury, a inni maja na tej samej zasadzie prawo z nim polemizować. I burzyć się nie zamierzam, zwłaszcza, ze dyskusja mi sie podoba :)
No więc kto jest lepszy a kto gorszy. Odczucie bardzo delikatne. Ty uważasz, zę Stachurski jest lepszy. Ja wcale nie mówie, ze Kanclerz jest lepszy. Co do Wójcika proponuje mimo wszystko usunąc z dyskusji, bo chyba raczej nie bedzie kandydował. Więc mówmy o Kanclerzu i Stachurskim, bo jeśli juz wspominamy klikę Wójcika, to poruszmy też temat kliki Stachurskiego, bop taka zapewne też istnieje. A chętnie bym o niej posłuchał. Tylko chwilowo więcej w tej dyskusji jest zwolenników Stachurskiego ;) więc w klikę Stachurskiego nei wierzą, lub wierzyć nie chca.
Dodam do tego jeszcze tyle. Nie jestem fanem Kanclerza, mimo że go znam. Uważam jednak że byłby dobrym burmistrzem. Nie jestem też fanem Stachurskiego i nawet go nie znam. Ale mimo wszystko uważam, ze też o dziwo Elwiro ;) byłby dobrym burmistrzem. Dlaczego? Bo obaj jak wspomnniałem merytorycznie są na tym samym poziomie. Obaj mają za soba taki czy inny "smrodek". Więc który jest lepszy?? Ano masz tu babo placek ;)
Powrót do góry
Edward

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Czw, 2010-08-12 18:16

Mój drogi WjK, miej odwagę pisać pod jednym pseudonimem, zamiast wykorzystywać słupy w charakterze swoich klakierów.
Powrót do góry
B-52

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Czw, 2010-08-12 16:21

Po wpisach moim zdaniem Edward i Elwira to jedna i ta sama osoba napastliwy troll z intertnetu a jego wypowiedzi tylko po to żeby jak najwięcej napsuć tak uważam.
Powrót do góry
Edward

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Czw, 2010-08-12 15:37

Wjk, ty już, mój drogi, przechodzisz samego siebie :). Włazisz z butami w temat o wyborach ze swoimi jojczeniami na Elwirę :). Ty się lepiej, mój drogi, zastanów dlaczego ona ma takie zdanie "po trzech dniach" i dlaczego pisze tutaj cztery osoby na krzyż (z czego jedna, ty, nie na temat). Jedyne coś, mój drogi, zdołał wydukać, to zarzucić jej kłamstwo. Przypominam ci, mój drogi administratorze, temat dotyczy kandydatów na burmistrza, również tych domniemanych, w tym ich kwalifikacji. Skoro nasza pani doktor taka świetna to dlaczego ciężko mi spotkać osobę, która wypowiadałaby się pozytywnie o funkcjonowaniu przychodni?

WjK napisał:
Elwira napisał:
Tematy do posprzątania to choćby te dotyczące kampanii prezydenckiej gdzie połowa komentarzy to nic nie wnoszące połajanki.

No cóż, administratorzy decydują o tym na podstawie wielu opinii a nie 'jedynie słusznej' choćby najmądrzejszej.

Nie no, no jaśnie wielmożny pan admin raczy nie karać szaraczków i na deszcz nie wygania.

Niewątpliwie, mój drogi, debata administratorów nad tymi dwoma wpisami musiała być burzliwa (z wątku o wyborach prezydenckich):

Cytat:
Platforma Oszustów
Platforma Oszustów, 2010-06-30 09:00:59
jak mozna głosować na Komorowskiego??? Ludzie gdzie wasze mózgi???

Cytat:
jak można głosować na Kaczyńskiego??
Wajda, 2010-06-29 15:37:54
ludzie, Wam chyba mózg nie pracuje

Cóż za finezyjny język, cóż za cięta riposta. A jakie, mój drogi, pokłady wysublimowanej intelektualnie retoryki.

W kwestii kandydatki. Pietro, mój drogi, niestety nasza droga była radna gminna nie skorzysta z możliwości ubiegania się o mandat burmistrza ponieważ raczy startować z listy naszego drogiego Kanclerza do powiatu, obok naszego drogiego radnego gminnego Lecha Toruszewskiego. Tak więc na liście Forum Samorządowego szykuje się ciężka artyleria.
Powrót do góry
Elwira

Temat postu: Re: widzę    
PostWpisano dnia: Czw, 2010-08-12 15:09

WjK napisał:
Elwira napisał:
WjK, więcej powagi. Zarejestrowałam się trzy dni temu jak zauważyłam brak wątku w którym pisałam. Był skasowany wątek pod Kolejnym samorządowym pęknięciem. Dzisiaj jest przywrócony.

Kłamstwo, że trudno się zarejestrować - kto chce to potrafi, ale jak widać każdemu potrzebna jest inna motywacja.
Kłamstwo, że wątek był skasowany - nie był. Uszkodzony został moduł wyświetlania.
Kłamstwo, że dzisiaj jest przywrócony. To Ty Elwiro dopiero dzisiaj to zauważyłaś.

Nie życzę sobie zarzucania kłamstwa. Nigdzie nie pisałam o problemach z zarejestrowaniem. O uszkodzeniu modułu nie wiem i, ze względu na okoliczności, nie muszę ci wierzyć. Gdzie indziej komentarze były aktywne. Dopiero dzisiaj zauważyłam przywrócenie komentarzy, co nie oznacza, że przywrócono je wcześniej.

Radziłabym nieco ostrożniej szermować słowem.
Powrót do góry
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Czw, 2010-08-12 13:56

Nie sprzątajcie! Później sie do tego odniosę ;)
Powrót do góry
WjK

PostWpisano dnia: Czw, 2010-08-12 13:52

Elwira napisał:
WjK, więcej powagi. Zarejestrowałam się trzy dni temu jak zauważyłam brak wątku w którym pisałam. Był skasowany wątek pod Kolejnym samorządowym pęknięciem. Dzisiaj jest przywrócony.

Kłamstwo, że trudno się zarejestrować - kto chce to potrafi, ale jak widać każdemu potrzebna jest inna motywacja.
Kłamstwo, że wątek był skasowany - nie był. Uszkodzony został moduł wyświetlania.
Kłamstwo, że dzisiaj jest przywrócony. To Ty Elwiro dopiero dzisiaj to zauważyłaś.
Elwira napisał:
Tematy do posprzątania to choćby te dotyczące kampanii prezydenckiej gdzie połowa komentarzy to nic nie wnoszące połajanki.

No cóż, administratorzy decydują o tym na podstawie wielu opinii a nie 'jedynie słusznej' choćby najmądrzejszej.
Elwira napisał:
Skorzystam z okazji i napiszę coś do Pietro ...

I kto śmieci? Sprzątamy od razu czy w przyszłości? :-)
Elwira

PostWpisano dnia: Czw, 2010-08-12 13:26

WjK napisał:
Elwira napisał:
Widzę, że w tym serwisie trzeba bardzo ostrożnie pisać, bo wątek może zostać skasowany. Nie podoba mi się to :(. Nie po to piszę by ktoś o ambicjach cenzorskich miał nad tym używanie :(. Odechciewa się pisać, tym bardziej, że niektóre wątki to stek bzdur i śmieci a nie są kasowane.

A ja widzę, że zarejestrowałaś się 3 dni temu i od razu taki osąd. Przepraszam, które wątki są kasowane? Piszesz "widzę" - wymień je Elwiro. Być może coś się zawieruszyło, zostało zapomniane lub padło wskutek zewnętrznej ingerencji (niektórzy lubią popisywać się hakerskimi zdolnościami - to jest problem). Wbrew pozorom nie siedzimy tutaj 24h na dobę zajmując się sczytywaniem wszystkich postów i komentarzy ale od czasu do czasu przeglądamy je i gdy trzeba a czas pozwala to porządkujemy. Piszemy również.

WjK, więcej powagi. Zarejestrowałam się trzy dni temu jak zauważyłam brak wątku w którym pisałam. Był skasowany wątek pod Kolejnym samorządowym pęknięciem. Dzisiaj jest przywrócony. To był atak hakera? Dziwny, bo nie skasował treści. Dziwny bo dotyczył funkcjonowania naszej przychodni i kandydatów na burmistrza. Tematy do posprzątania to choćby te dotyczące kampanii prezydenckiej gdzie połowa komentarzy to nic nie wnoszące połajanki.

Skorzystam z okazji i napiszę coś do Pietro.

Pietro, jestem po rozmowie z sąsiadką, która wczoraj spędziła z niemowlakiem w przychodni 5 godzin. Jak twierdzi jest to norma. Dzisiaj musi iść znowu bo źle jej wypisano receptę. W przyszłym tygodniu czeka mnie znowu strata całego dnia bo teściowej kończą się leki, więc znowu musi się udać do lekarza tylko po to by dostać receptę. Razem z sąsiadką czujemy się traktowane jak bydło, więc proszę cię byś nie pisał mi o pani doktor do której są kolejki i tłumy. Za często tam bywam by to traktować poważnie.
Powrót do góry
WjK

Temat postu: widzę    
PostWpisano dnia: Czw, 2010-08-12 12:06

Elwira napisał:
Widzę, że w tym serwisie trzeba bardzo ostrożnie pisać, bo wątek może zostać skasowany. Nie podoba mi się to :(. Nie po to piszę by ktoś o ambicjach cenzorskich miał nad tym używanie :(. Odechciewa się pisać, tym bardziej, że niektóre wątki to stek bzdur i śmieci a nie są kasowane.

A ja widzę, że zarejestrowałaś się 3 dni temu i od razu taki osąd. Przepraszam, które wątki są kasowane? Piszesz "widzę" - wymień je Elwiro. Być może coś się zawieruszyło, zostało zapomniane lub padło wskutek zewnętrznej ingerencji (niektórzy lubią popisywać się hakerskimi zdolnościami - to jest problem). Wbrew pozorom nie siedzimy tutaj 24h na dobę zajmując się sczytywaniem wszystkich postów i komentarzy ale od czasu do czasu przeglądamy je i gdy trzeba a czas pozwala to porządkujemy. Piszemy również.

Mam nadzieję, że chodzi o to Forum gdzie każdy może założyć swój wątek a nawet go osobiście moderować bo w Komentarzach pod naszymi artykułami niedozwolone są "odchyłki" od tematu artykułu choć czasem dopuszczalne.

Poza tym proponuję czytać nasze regulamimy i wszystko będzie jasne od początku bez niepotrzebnych bolesnych doświadczeń. Jeśli nadal czegoś nie rozumiesz Elwiro to pytaj -> w stopce postu jest taka ikonka z dwiema sylwetkami dzięki, której można wysłać prywatny list do autora postu. Oczywiście najpierw trzeba się zalogować i samemu również posiadać prawdziwy, czynny adres e-mail.
Elwira

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Czw, 2010-08-12 11:20

Pietro, popularność dr Milej wynika z faktu czasu pracy w naszej przychodni. Tylko z tego. Pozostali lekarze często się wymieniają, co jest zastanawiające. Nasz ośrodek zdrowia funkcjonuje tak jak funkcjonuje również dzięki niej. A funkcjonuje ŹLE przy aprobacie rady kontrolowanej przez Kanclerza. Wyciągnij sobie z tego wnioski.

Co do kliki Wójcika i Kanclerza. Pietro, pamiętam tamte czasy i nie podobało mi się. Nie chcę by w przyszłości to wróciło, dlatego nie szafuj tutaj, że żyję przeszłością bo mnie interesuje przyszłość mojej gminy, bo mam zamiar tutaj mieszkać. Kanclerz z Wójcikiem nie są lepsi od Stachurskiego, są gorsi. Takie mam doświadczenia, takie doświadczenia mają moi znajomi, taka rzeczywistość wyłania się z ich osiągnięć w powiecie, takie mam zdanie. Po prostu. Możesz się burzyć i denerwować, ale tak to widzę. Tę, jak to określił Edward, gadzinówkę przedwyborczą przeczytałam. Jest to kwintesencja mentalności tej grupy ludzi. Przecież tam nie ma niczego konkretnego. Od kandydata na burmistrza oczekiwałabym czegoś więcej niż wypominek co się nie udało obecnemu. Jak mam to rozumieć? Będą wyburzać drukarnię, przeładunek samochodów, cementownię, która nie powstała między innymi dzięki burmistrzowi? To jest program kandydata na burmistrza? Przecież do powstania każdej z tych firm potrzeba było dokumentów z różnych instytucji, w tym powiatowych. A za wszystko winny obecny burmistrz? Nie wspominam o reszcie "przypadkowych nieścisłości" w tekście, które wyłapał Edward bo to już jest szczyt obłudy. Wystarczyło by Wójcik nie dał zgody na korzystanie z dróg dojazdowych, albo postawił warunki zaporowe i nie byłoby problemu z cementownią. Jeśli kandydat na burmistrza zaczyna w takim stylu to znaczy, że przez ostatnie 10 lat nic się nie zmienił.
Powrót do góry
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Czw, 2010-08-12 11:04

Kolejki, to moim zdaniem wynik tego iż to najbardziej znany lekarz w mieście. Kiedyś było lekarzy zdecydownie mniej u nas. Ludzie od wielu lat do niej chodzą. A ludzie im starsi tym bardziej chorzy, to i kolejki spore.
Powrót do góry
pawelwojciechowski

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Czw, 2010-08-12 9:11

Jeżeli argumentem za wyborem np. lekarza ma być doświadczenie w samorządzie to jestem w stanie taką argumentację przyjąć.
Widziałem jednak argument mówiący o kolejkach do Pani doktor :)

pozdrawiam
Paweł
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2010-08-11 22:56

Ale my nie wybieramy dyrektora placówki medycznej, tylko kandydata na burmistrza. To czy lekarz będzie dobrym managerem, to akurat moim zdaniem nie zalezy od tego czy jest lekarzem, czy nie, ale od predyspozycji osoby.
Jesli zaś chodzi o dr Milej jako kandydata na burmistrza, to doświadczenie w samorządzie ma duże. póki co jedynym zarzutem jest, że jest z kliki wójcika. merytorycznych zarzutów do jej pracy jeszcze nie usłyszalem.
Powrót do góry
pawelwojciechowski

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sro, 2010-08-11 15:43

Witam,
Pani Doktor nie znam więc nie będę oceniał. Chciałbym jedynie zapytać dlaczego uważasz/uważacie, że dobry lekarz będzie dobrym menedżerem?

Nawet w szpitalach odchodzi się od standardu obowiązującego dotychczas i na stanowiska menedżerskie zatrudnia się specjalistów od zarządzania.

pozdrawiam
Paweł Wojciechowski
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pon, 2010-08-09 21:31

A co do kolejek do dr. Milej, to kilka razy stałem w porannej kolejce do rejestracji i ludzie sami ciągna do niej. Inni lekarze maja pobrane 5 numerków a w tym czasie Milejowa 20. To raczej świadczy o zaufaniu do lekarza. Bo cóz tu ma bałagan. Zmusisz ludzi, zeby chodzili innych lekarzy? No raczej nie.
Powrót do góry
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pon, 2010-08-09 21:28

drogi Edwardzie absolutnie mnie nie zmartwiłeś.
Ale. Niektórzy , w tym również Ty uczepili się jednej sprawy pod tytułem klika Wójcika. To tak jak w "duzej" polityce uczepili się katastrofy pod Smoleńskiem i krzyża i będa na tym jechać pewnie jeszcze przez kilka lat i kilka kampanii wyborczych. Skoro mówisz że to kręgo Kanclerza i Wójcika, to powiedzmy o kręgach Stachurskiego. Czyż nie ma kliki Stachurskiego? Czyz kilka, a może i kilkanascie stanowisk w gminnych instytucjach nie są obsadzone towarzystwem Stachurskiego?
Stachurski ma postawione zarzuty prokuratorskie. Więc organa ścigania cos niewłaściwego znalałzy. Zreszta do "pomyłki" w zeznaniu majątkowym burmistrz się przyznał chyba. Czy Kanclerz, albo Wójcik mieli jakieś sprawy sądowe o przekroczenie uprawnień?? Cóz takiego złego zrobił Wójcik i Kanclerz , czego nie zrobił Stachurski? W czym Stachurski jest lepszy od Kanclerza? Oczywiście zapytasz byc moze w czym Kanclerz jest lepszy od Stachurskiego. No więc nei ważne w czym. Drażni mnie uporczywe "klikanie Wójcikiem". Za dużo żyjemy porzeszłością i rozliczaniem wszystkiego i wszystkich, pomijajac tych, którzy są nam bliscy. Za mało myślimy o przyszłosci.
Powrót do góry
Edward

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pon, 2010-08-09 14:13

Drogi Pietro, niestety muszę cię rozczarować :). Pani dr Milej to kręgi towarzyskie Kanclerza i Wójcika. W ostatnich wyborach startowała z drugiego miejsca do powiatu z naszego drogiego i umiłowanego Forum Samorządowego. Gdy była radną gminną popierała Wójcika. To, że do niej zawsze stado pacjentów, też niekoniecznie dobrze świadczy, bo może oznaczać bałagan. O czym Elwira pisała w kolejnym skasowanym wątku pod artykułem.

Jednakowoż byłoby wspaniale gdyby wystartowała bo to dodatkowo by rozbiło te środowisko :).

A'propo startów w wyborach :). Nasz drogi kandydat na kandydata na burmistrza Paweł Kanclerz raczył wydać (przypadkiem przed wyborami) Ożarowski Biuletyn Informacyjny. Gazeta jak gazeta, typowa gadzinówka przedwyborcza w stylu "my: cacy, oni: be". Ale, moi drodzy, w tekście jest mowa o betoniarni, o której to nasz drogi WjK pisał tutaj: Produkcja betonu. Z tekstu naszego drogiego redaktora wynika, że:
"Oto Sanepid nie widzi żadnych przeszkód w podjęciu takiej produkcji w tym właśnie miejscu. Oto Zarząd Dróg Powiatowych uważa, że wielotonowe ciężarówki pełne kryszywa i betonu mogą spokojnie szaleć sobie po naszych gminnych drogach. Dokładnie tak samo twierdzi PKP, których własnością są drogi położone wzdłuż linii kolejowej. Starosta powiatowy także chętnie przyklasnął inicjatywie inwestora"
oraz
"dla mieszkańców szykują się same "plusy ujemne". W głos ten wpisał się także burmistrz, który - wbrew prawnej logice - wydał negatywną opinię i odmówił zgody na realizację "betoniarskiego" przedsięwzięcia. Cemex, mając plik niezbędnych urzędniczych zgód, wystąpił do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Na podstawie otrzymanej dokumentacji SKO zdecydowało o uchyleniu decyzji burmistrza i wszczęciu postępowania od początku"
Nie wiem jak jest z pozostałymi sprawami poruszonymi w tekście, ale ta jedna w moich oczach dyskwalifikuje tego pana z kręgu osób poważnych. Rozumiem, że idą wybory, że walka polityczna, ale twarz ma się tylko jedną. W moim subiektywnym odbiorze tekst z OBI jest próbą manipulacji faktami za pomocą niedopowiedzeń. Nieuważny czytający, lub nie mający żadnego pojęcia o tej sprawie, odniesie wrażenie, że burmistrz chciał ulokować betoniarnię niemalże w środku osiedla willowego i tylko desperacki apel mieszkańców do byłej (nie byłej) przewodniczącej rady uratował te osiedle. Drogi WjK, albo ty powinieneś sprostować, albo nasz drogi kandydat na kandydata.

Tak na marginesie: nie ma adresu redakcji, nie ma ISBN, nie ma kontaktu z redakcją. Interesująca sprawa, bo założenie darmowego emaila nie jest szczególnym problemem. Jest tylko zabawne zapewnienie, że zainteresowani odnajdą redakcję bez trudu.

Drugie na marginesie. Drogi WjK, zablokowałeś kolejny temat na stronie głównej. Kilkakrotnie sugerowałem ci chyba optymalne rozwiązanie: zablokować możliwość dyskusji pod artykułami, zamiast tego wrzucać link do forum, gdzie byłby temat dotyczący artykułu. Wypowiadaliby się tylko zarejestrowani użytkownicy. Zamiast tego przyjąłeś wielce irytującą metodę zamykania tematów, które w jakiś sposób są ci niewygodne. Nie rozumiem tego. Tym bardziej, że smęcenie jakiegoś homo erectus na forum o eutanazji pod moim adresem zostawiłeś nawet bez komentarza.
Powrót do góry
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Nie, 2010-08-08 10:39

No ale w taki sposób każdy kandydat po chwili będzie w gronie "przyjaciół". W polityce nawet tej gminnej zawsze są jacyś, którzy się przypałętają, lub już są. Kandydat całkowicie niezależny, to chyba tylko nasze pobożne życzenia. Choć w przypadku pani Milej wierzę w jej większą samodzielność.
Powrót do góry
Anonim

Temat postu: Re: kandydat-ka    
PostWpisano dnia: Nie, 2010-08-08 0:03

pietro napisał:
No więc pomyślalem o kolejnym, a raczej kolejnenj kandydatce na fotel burmistrza. Stanisława Milej-Misztal. Chyba najbardziej oblegany lekarz w naszym ośrodku zdrowia.

Marzenie! Milej jako Burmistrz a Jasiński jako zastępca. Czemu tak? oboje to bardzo konkretni ludzie tylko obawiam się, że wskutek znajomości zaraz pojawią sie w ich otoczeniu jako przyjaciele i Kanclerz i Stachurski. Tu kończą sie marzenia o odpowiedzialnym zarządzie miasta.
Powrót do góry
pietro

Temat postu: kandydat-ka    
PostWpisano dnia: Sob, 2010-08-07 10:45

No więc pomyślalem o kolejnym, a raczej kolejnenj kandydatce na fotel burmistrza. Stanisława Milej-Misztal. Chyba najbardziej oblegany lekarz w naszym ośrodku zdrowia. Ma wieloletnie doświadczenie w samorządzie jako przewodnicząca rady miasta. Nigdy nie uciekła z tej funkcji, jak to robią niektórzy. Szczerze mówiąc nie wiem z jakiej jest kliki ;) ale pod względem kompetencji, wydaje mi sie równie dobrym kandydatem co pan Kanclerz i pan Stachurski.
Powrót do góry
Edward

Temat postu: Re: CENZURA    
PostWpisano dnia: Pon, 2010-08-02 12:01

WjK napisał:
Edward napisał:
PS: Drogi WjK, jeśli w tym serwisie będą tolerowane durnowate insynuacje to będę robił takie bydło, jakie robiłem w tym wątku.

Skoro musisz to rób sobie to bydło, tę wiochę czy co tam jeszcze chcesz drogi forumowiczu. Wolno Ci dotąd dokąd nie pojawią się uzasadnione skargi na monitorach adminów kierowanych np. poprzez ikonkę z napisem 'cenzura' (znajduje się w polu każdego wpisu).

Drogi WjK, będę robił wiochę (jak to uroczo ujął Pietro) tak długo, jak długo koronnym argumentem w dyskusji będą głupawe insynuacje nie do końca rozgarniętych person. By się dowiedzieć, że jest się Kaziem (dlaczego nie Grzesiem? :) ), urzędnikiem itd starczy mieć inne zdanie niż rozmówca. Jest to żałosne i wiele mówiące o poziomie intelektualnym tych person.
Powrót do góry
WjK

Temat postu: Stara władza nowej władzy    
PostWpisano dnia: Sob, 2010-07-24 22:16

Specjalna unijna informacja z głównej strony internetowej Urzędu Miasta Ożarowa Mazowieckiego w przededniu samorządowej gorączki wyborczej 2010 r.

Oto po 9 dniach od podjęcia odgórnie decyzji ukazuje się urzędniczy zachwyt nad pozytywnym rozpatrzeniem wniosku o dofinansowanie projektu pt. "Ożarów Mazowiecki – czas na aktywną integrację".

Aktywna integracja polegać ma na tym aby 18 osób z gminnych wsi i 7 osób z miasta Ożarowa wykorzystało pieniądze gminne plus 50 tysięcy wyciągniętych z Unii na:

- warsztaty tai-chi
- projektowanie i aranżację ogrodów
- dekorację wnętrz
- pokazy kulinarne
- konsultacje z lekarzami
- wycieczkę do termalnych wód mszczonowskich

Najciekawsze jednak jest to, że Projekt miał być pierwotnie realizowany od czerwca do października 2010 roku, czyli jeszcze przed wyborami samorządowymi. Zamiast tego 23 lipca 2010 ukazuje się tylko informacja pod tytułem "Kolejne pieniądze unijne dla Gminy Ożarów Mazowiecki".

Niestety zabrakło już pieniędzy w tej kadencji więc realizacja kolejnego "ambitnego" projektu gminnego nastąpi dopiero po zmianie władzy samorządowej i w nowym roku budżetowym czyli po wyborach. To taki spadek dla następców, czy chcą tego czy nie, z terminem realizacji: luty – czerwiec 2011 roku.

www.ozarow-mazowiecki.pl/index.php?showNewsPlus=1278
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sob, 2010-07-24 20:03

Ale i tak WjK dobrze gada ;)
Powrót do góry
WjK

Temat postu: Uwaga, listy otwarte. Ostrożne!    
PostWpisano dnia: Sob, 2010-07-24 10:18

pietro napisał:
WjK znakomicie to ujał. Edward to jest wiocha.

Ja tego ani tak nie ująłem ani też nie odpowiadam za to co budzi się w głowach i sercach innych pod wpływem moich tekstów. Listów otwartych pisanych przez różnych poobrażanych z takiego właśnie powodu jest Ci już u nas dostatek :-)
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Sob, 2010-07-24 0:20

WjK znakomicie to ujał. Edward to jest wiocha.
Powrót do góry
WjK

Temat postu: CENZURA    
PostWpisano dnia: Pią, 2010-07-23 23:59

Edward napisał:
PS: Drogi WjK, jeśli w tym serwisie będą tolerowane durnowate insynuacje to będę robił takie bydło, jakie robiłem w tym wątku.

Skoro musisz to rób sobie to bydło, tę wiochę czy co tam jeszcze chcesz drogi forumowiczu. Wolno Ci dotąd dokąd nie pojawią się uzasadnione skargi na monitorach adminów kierowanych np. poprzez ikonkę z napisem 'cenzura' (znajduje się w polu każdego wpisu).
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pią, 2010-07-23 21:53

Mój drogi pamiętniku....
Powrót do góry
Edward

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pią, 2010-07-23 18:31

Mój drogi Pietro. Po pierwsze nigdy nie twierdziłem, że jestem kulturalny :). Nie byłem i nie zamierzam być, zwłaszcza mając do czynienia z takimi miernotami jak "Jestem Lipa" nie bardzo wiedzącymi co piszą, ale czującymi przemożną potrzebę pisania. Po drugie, nie wiedziałem, że insynuowanie komuś, że jest kimś kim nie jest należy do bon motów i jest w twoim środowisku postrzegane jako objaw kultury. W moim nie jest i świadczy problemach intelektualnych insynuującego. Widocznie wychowaliśmy się w różnych środowiskach :). Po trzecie nikomu nie groziłem i nie czuję potrzeby grozić, więc nie wiem o co ci chodzi. Po czwarte, o jakim blogu piszesz? Napisałem jeden wpis u Web-Cama i już mam blog? Fascynujące :).

Zresztą nie wymagam od ciebie za wiele :). W końcu łaskawie wyraziłeś przypuszczenie, że jednak nie jestem Kaziu :).

Wysyłając cię i tobie podobnych w cholerę pozostaję w braku szacunku :).
Powrót do góry
pietro

Temat postu:     
PostWpisano dnia: Pią, 2010-07-23 18:10

Edwardzie, podstawowa sprawa, wszelkie groźby są 'karalne". W jaki sposób, to już sie wymyśli. Jeśli Ci coś nie pasuje, nie groź, tylko idz w cholerę. Masz swojego bloga, pozostań z nim w spokoju.
Z kulturą u Ciebie marnie, więc się zastanów jak sie pisze "ci" 'ty" pisząc do kogoś, bo brak podstawowych objawów kultury świadczy o czymś gorszym niż niepełnosprawność intelektualna.
JL mylisz się chyba jednak. Edward to nie Kaziu. Tamten jaki by nie był, kulturę okazuje bez zmuszania się.
Powrót do góry
PREZENTACJA NOTATEK:   
Skocz do:  
Zobacz poprzedni temat | Zobacz następny temat |
   Odpowiedz do tematu    Forum Ożarów Mazowiecki Start -> Wybory Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2